Във Военномедицинска академия бойни санитари от военни формирования демонстрираха практически

...
Във Военномедицинска академия бойни санитари от военни формирования демонстрираха практически
Коментари Харесай

Бойни санитари на ВМА показаха как се спасява живот на фронта

Във Военномедицинска академия бойни санитари от военни формирования демонстрираха на практика умения, добити по време на курс за начална военномедицинска подготовка.

Поредна група от 12 души мина през образованието. Групата е подготвена да се включи при потребност, както на бойното поле, по този начин и при разнообразни произшествия с всеобщо постъпване на потърпевши, изясни Ася Дишкова, основен специалист към Военномедицинския отряд за бързо реагиране на ВМА.

Ася Дишкова организира образования като това във ВМА и на интернационално равнище във страните от Балканския полуостров. Тя изясни, че военномедицински отряд организира курсове за бойни санитари от 10 година

Освен този курс, които е начална военномедицинска подготовка за военен санитар, организираме още 8 курса, които са свързани с образование на медицински и немедицински фрагменти.

Провеждат се курсове за лекари, за медицински сестри от военни формирования.

" Обучаваме всички военни формирования, които отпътуват на интернационалните задгранични задачи ", изясни Дишкова и добави, че те образоват и Националната следствена работа, Националната работа за защита към президента, Военна полиция, всички военни контингенти, които отпътуват зад граници, както и военните експерти от ВМА " Георги С. Раковски ".

По време на практическото занятие бяха демонстрирани действия по отваряне на горни дихателни пътища, кръвоспираща превръзка, имобилизация на кости и стави с медицински материали и импровизационни средства.

Началника на ВМА бригаден военачалник професор доктор Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS също следи демонстрацията на курсантите.

Вашата задача е доста значима и в спокойно, и във военно време. Докато пристигна лекар на мястото на събитието, единственият човек, който е най-близо до потърпевшия приятел сте вие. Спрете кръвта, тъй като изтича животът. Ако не сте наоколо да поставите турникет, към този момент няма смисъл докторът да идва. Вие сте най-важните - вие сте платинените 10 минути, вие държите в ръцете си живота и гибелта на тези бойци. И неслучайно напоследък се залага на взаимопощ и самопомощ като най-ценното нещо. Така бригаден военачалник Мутафчийски се обърна към бойните санитари.

По думите му в 75% от случаите на бойното поле гибелта е предотвратима. " Тоест, в случай че вас ви няма, тези 75% ще умрат ", съобщи той и сподели на сподели на участниците в курса някои трикове, които е научил по време на присъединяване си в задачи зад граница.

След като курсът бъде завършен на курсантите се издава уверение за " Начална военномедицинска подготовка на бойни санитари ", като се планува на идващ стадий и прекосяване на опреснителни курсове.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР