Във визията на Община Пловдив за зоологическата градина има безкрайно

...
Във визията на Община Пловдив за зоологическата градина има безкрайно
Коментари Харесай

Строителят на зоопарка: Бях го завършил на 95%, не бих участвал в новата поръчка на „инженеринг”

Във визията на Община Пловдив за зоологическата градина има безпределно доста неясноти и за момента тя наподобява по-скоро като „ изсъхнало предложение “. Това съобщи за TrafficNews притежателят на компанията „ Запрянови-03 “, която през 2015 година се бе заела с построяването на огромен план за зоопарк под тепетата.
Прочетете още
„ Ние бяхме приключили обекта до 95%. Тогава по политически аргументи го стопираха. Оттогава изминаха 8 години и положението на построената инфраструктура  е радикално друго. И във вашата къщурка да не вършиме 8 години ремонт, тя ще се износи “, добави Вакрил Запрянов във връзка нуждата от ремонт на построени, само че неизползвани дървени уреди.

Припомняме, че при започване на година Общината още веднъж изрови тематиката за зоологическа градина на Пловдив. Във втората седмица на януари бе извършено и публично разискване по въпроса дали би трябвало да бъде взет общински дълг от 9,5 млн. лв., с разходването на който да бъде завършен зоопарка и да бъде осъществена реконструкцията на Дондуковата градина. Дни по-късно пред кореспондент на TrafficNews кметът Здравко Димитров уточни, че парите от Фонда за устойчиви градове, вместо за пробива до Водна палата, ще бъдат пренасочени точно към тях. Тогава той съобщи, че е нужен ремонт на построеното до миг, тъй като се е амортизирало с времето. Той обаче даде оптимистична прогноза, въпреки че разрешението за градеж към този момент е изтекло – планът може да бъде приключен до края на 2023. По тематиката в действителност и липсва решение на Общинския съвет, което евентуално ще бъде взето на сесията през март. 

Не на това мнение обаче е притежателят на „ Запрянови-03 “. „ Първо би трябвало да се откри положението на към този момент издигнатата инфраструктура. Второ, кое от разрушеното може да бъде възобновено с дребни средства и до какъв стадий. В момента има над 40 дка застроена повърхност – подземна и надземна. Това беше огромен план. Важно е да отиде експерт, който да оцени вярно положението “.

До момента е ясно единствено, че новата идея включва залагането на 20 хабитата. Три от тях – нови, а в тях би трябвало да има лъв и екзотични животни. Също по този начин се възнамерява разширение на водните площи.

По мотив скочилата планирана цена за плана, която бе аргументирана от Общината с новата му визия, Запрянов попита: „ За да проектираш нещо е нужно проeктозадание, в което са включени всички параметри. Когато няма такова, по какъв начин ще кажеш какъв брой би коствало осъществяването му? “.

Според него поръчката да бъде пусната на инженеринг не е добра концепция още веднъж поради неразбираемите ѝ параметри. А на въпрос дали би взел участие в конкурс за осъществяване на новия план Запрянов отговори: „ Най-вероятно – не. За да участваш в един конкурс, той би трябвало да има ясни критерии. Още на никое място не посочено какво се изисква “.

Собственикът на асеновградската компания удостовери, че община Пловдив, наказана да му изплати близо 800 000лв., към този момент се е издължила.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР