Във великотърновското село Леденик бабите започват да учат внуците на

...
Във великотърновското село Леденик бабите започват да учат внуците на
Коментари Харесай

`Къде бабите учат внуците на плетки, а те тях на социални мрежи?

Във великотърновското село Леденик бабите стартират да учат внуците на плетки, бродерия и кулинария, а децата ще вкарат възрастните в света на компютрите и обществените мрежи. Опитът на зрелостта и стремежът за любознание на младостта се събират от сдружението „ Европейско развиване за село Леденик “.

Първите занимания са тази събота следобяд и на тях възрастните дами от Леденик ще учат децата да шият. Идеята е на Веселина Бастиянова от сдружени „ Европейско развиване за село Леденик “. Инициативата срещнала поддръжката на благотворителната фондация „ Бикоуз “, която финансира начинанието с близо 2900 лв..

„ Тази работилничка на баба обгръща занятия, при които наши възрастни съселянки ще демонстрират на децата совите умения от остарелия обичай и обичаи. Имаме кулинарни работилници, занимания по плетене и шиене. Имаме градинарство и за похлупак лов на риба “.



Момчетата от Леденик, като всички останали момчета, обичат риболова и карали Веселина Бастиянова цяло лято да ги води на реката, само че друго си е умел риболовец да те научи на тънкостите:

„ Сега си имаме експерт, риболовец, умел човек от селото, който се ангажира да покаже на малчуганите тънкостите. Смятам, че за младите ще е премеждие, а за възрастните ще е горделивост да покажат уменията си. Това е задачата ни – да запазим българските обичаи и тези умения и в случай че има метод да вдъхновим младите да ги запазят, да не потъват в забвение “.

12 възрастни дами от Леденик ще предават уменията си в съботните дни на 12 леденишки деца. А внуците ще оказват помощ на други 12 баби в делничните дни да навлязат в тънкостите на новите технологии посредством компютърен курс благодарение на великотърновска преподавателка, споделя Дария Мирчева от съдружие „ Европейско развиване за село Леденик “:

„ В днешния технологизиран свят освен децата и младежите, само че и възрастните имат потребност да имат компютърна просветеност и да са осведомени. Искаме да създадем съпричастни младите и възрастните и да създадем една сплотена общественост и да внесем живец и сила в нашето село, както за младите, по този начин и за възрастните ни съселяни “.



От две години сдружението в Леденик прави благотворителни базари, провежда занимания за младежите, имат си кинопрожекции, вършат туристически преходи, означават разнообразни празници.

Едно от най-дейните момчета в клуба е 15-годишният Даниел Христов и с неспокойствие чака да стартират заниманията сред баби и внуци:

„ Аз бих желал да науча от тях шиенето, едно време по какъв начин са правили работите, които в този момент са усъвършенствани с новите технологии. Аз мога да науча бабите на електронните неща, с които се занимаваме ние на телефони, на компютри да схващат, тъй като множеството вести в този момент са в интернет, всички промени са в интернет “.

Когато искаш, може и възрастта няма значение, ще потвърждават един на различен децата и възрастните в Леденик. Работилниците по труд и творчество и компютърното образование ще бъдат до края на януари следващата година, а по-късно ще има занаятчийски кръжоци, споделят от съдружие „ Европейско развиване за Леденик “.

Още по тематиката в звуковия файл.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР