Във Великобритания учебната година вече започна, но десетки училища останаха

...
Във Великобритания учебната година вече започна, но десетки училища останаха
Коментари Харесай

Англичанчета ще учат онлайн , училищата им са пред срутване

Във Англия образователната година към този момент стартира, само че десетки учебни заведения останаха затворени, защото се оказа, че постройките им са направени от газобетон, чийто период на валидност е изминал и те към този момент се считат за рискови, предава Народоосвободителна въстаническа армия.

Данните към момента се обобщават, само че се счита, че хиляди възпитаници са наранени. Правителството заяви, че досега е открило 156 учебни заведения, при строителството на които сред 1950-та и 1990-а година е употребен газобетон, имащ по-малка устойчивост. За казуса се приказва от дълго време, само че едвам това лято управляващите осъзнаха мащаба на заплахата, откакто през ваканцията се срути таван на образователно заведение. Това ги принуди да стартират незабавна инспекция на местата за учене и в последна сметка да разгласят елементи от тях или цели учебни заведения за негодни за потребление.

Вместо първи образователен ден в клас, някои деца в Англия още веднъж се озоваха пред компютрите си вкъщи за онлайн образование. Други пък се изправиха пред ограничаващи ленти да не посещават избрани пространства в учебно заведение, тъй като са рискови.

" Разбира се осъзнавам, че това се случва в неуместно време, само че желая да обясня на хората какъв огромен проблем се опитваме да решим. В Англия има към 22 хиляди учебни заведения. Очакваме 95 % от тях да не бъдат наранени. Около 50 учебни заведения към този момент са ремонтирани, а в още стотина сега се правят ремотни работи. Смятаме, че до няколко седмици ще бъде открито дали и в други образователни заведения има сходни проблеми. Освен това учебните заведения няма да заплащат за отстраняването им. Ще получат средства от държавния бюджет ", съобщи министър председателят Сунак.

Министър-председателят бе упрекнат, че тъкмо той като финансов министър не е отпуснал нужните средства за поправки преди три години и по тази причина се е стигнало до сегашната рецесия, която беляза и началото на есенната сесия на Народното събрание.

" Хиляди родители ще бъдат разтревожени, че при започване на образователната година децата им за следващ път няма да вървят на учебно заведение и да бъдат обучавани лице в лице. Защото те знаят какви са последствията от такава политика. Вече я видяхме по време на Коронавирус, когато учебните заведения бяха затворени, а и към момента живеем с последствията от този метод на образование, от което най-вече пострадаха бeдните фамилии и дългото неявяване от образователни занятия докара до психологични и други проблеми. Надявам се, че това няма да продължи да бъде първата реакция на Министерство на образованието всякога, когато открият, че обещано учебно заведение е застрашено от нещо ", съобщи депутатът Сами Уилсън.

Съществуват опасения, че абсурдът с рисковите здания ще задълбочи и казуса с посещаемостта в учебно заведение, който е изключително сериозен след пандемията. Проучвания демонстрират, че едно на всеки пет деца в Англия продължава да пропуща образователни занятия, а към 20% изостават с говоренето и разбирането на думите.

" Около 50 учебни заведения към този момент са ремонтирани и в множеството случаи учениците не престават да имат часове и да бъдат обучавани в други елементи на учебната постройка. А тези, които е трябвало да бъдат обучавани отдалечено, са го правили единствено за към шест дни. Така че се надявам хората да схващат, че можем релативно бързо да се оправим с това и да ограничим до най-малко объркването в образованието на децата ", съобщи Сунак.

Представители на строителния отрасъл обаче считат, че ще са нужни месеци, защото даже монтирането на портативни класни стаи лишава минимум 16 седмици. Освен това и в редица други публични здания е употребен газобетон. Вече се наложи да бъдат затворен спектакъл и съд, с цел да се ревизира дали пространствата им са безвредни.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР