Във Великобритания ресторантите Макдоналдс са 1300, а кухните за бедни

...
Във Великобритания ресторантите Макдоналдс са 1300, а кухните за бедни
Коментари Харесай

Във Великобритания: повече кухни за бедни, отколкото ресторанти на Макдоналдс


Във Англия заведенията за хранене " Макдоналдс " са 1300, а кухните за небогати - към този момент над 2000. Много от хората, хранещи се от обществените кухни, до неотдавна са имали добре платена работа. Защо бедността на Острова пораства?

В края на 2019 година във Англия е имало повече обществени кухни, в сравнение с филиали на " Макдоналдс " - това излиза наяве от инспекция на английската организация " FullFact ". И към днешна дата съотношението не се е трансформирало, удостоверява пред Дойче Веле Лайъм Иванс от филантропичната организация " turn2us ". Той прецизира и цифрата: във Англия действат минимум 2000 кухни за небогати, до момента в който броят на заведенията за хранене " Макдоналдс " възлиза на 1300.

Според благотворителната организация " Sustain UK ", 8,4 милиона души в Обединеното кралство живеят в беднотия, а по време на пандемията ситуацията в допълнение се е влошило. " The Trussel Trust ", най-голяма английска организация, поддържаща мрежа от обществени кухни, оповестява, че през първата половина на 2020 година е раздала над 50% повече хранителни пакети на небогати хора.
Редакцията предлага
Защо бедността пораства?

Според февруарското допитване на " YouGov ", извършено измежду 1100 учители във Англия, по време на пандемията всяко пето учебно заведение в страната е отворило лична обществена кухня, с цел да подкрепи бедните фамилии.

Но надалеч освен учебните заведения са решили да подкрепят бедните фамилии. " По време на пандемията нашият център също отвори обществена кухня, защото в региона нямаше такава ", споделя Джонатан Бърел. Той е управител на общински център в Хоув, който оказва обществена и просветителна помощ на доста деца и младежи. В изявление за Дойче Веле той изяснява, че центърът получава общинска поддръжка за обществената кухня, а ползата към нея е голям. " Седмично идват сред 80 и 100 души, с цел да получат артикули от първа нужда. А това е доста повече, в сравнение с чакахме. "

Според Лайъм Иванс от филантропичната организация " turn2us ", възходящият брой на обществените кухни е разумна последица от стягането на ограниченията за икономии през последното десетилетие, от орязването на обществените помощи и на обществените стратегии. " Но роля играят и такива дълготрайни проблеми като високите цени на недвижимите парцели, ниските заплати и покачващите се всекидневни разноски ", изяснява Иванс. " Нито едно държавно управление не се радва, когато се усилва нуждата от обществени кухни ", прибавя той и прецизира, че мнозина си изясняват растежа на бедността с претовареността на държавните служби, които през последната година се концентрираха върху Брекзит и пандемията. Иванс се надява, че когато държавното управление се оправи с пандемията, най-накрая ще се концентрира върху проблемите на хората с ниски приходи.

" Това значи не просто да се харчат пари за инфраструктурата в изостаналите райони, само че и да се влага повече в системата за обществено обезпечаване, с цел да не чакат хората по пет седмици за обществените си помощи, а и да се построят повече обществени жилища, “ счита Иванс.

Същевременно обаче като че ли държавното управление не поставя особени старания, с цел да обясни аргументите, заради които доста британци нямат задоволително пари за храна. Проверката по този въпрос била замразена, съобщи министър Уил Куинс, който дава отговор за общественото подкрепяне. Парите за съответното изследване били пренасочени към битката против пандемията.

Новите небогати на Острова

" Особено изненадващо е, че доста от хората, които през днешния ден имат потребност от обществените кухни, за пръв път в живота си се оказват в такова състояние. Някои от тях преди са имали добре платена работа ", акцентира Бърел. Той дава за образец водачи на таксита, преподаватели по йога и асистенти в зъболекарски кабинети, чиито приходи през последната година са се стопили. " Особено обезпокоително е, че от нашата помощ се нуждаят доста фамилии с дребни деца. В доста случаи става дума за фамилии с доста дребни деца, които са напряко обезверени ", споделя Бърел и прибавя, че те постоянно желали и храна за свои близки и родственици.

" Много от нашите клиенти се срамят, че им се постанова да идват в обществената кухня. Понякога даже би трябвало да ги убеждаваме, че имат право на тази помощ. Някои си мислят, че не им се поставя - да вземем за пример тъй като към момента имат работа, тъй като имат лично жилище или пък просто тъй като до момента в никакъв случай не са имали потребност от такава помощ ", споделя Джонатан Бърел.

***
Вижте и това видео от нашия списък. Излъчено е за първи път през лятото на 2019, когато във Англия е имало към този момент 2000 кухни за небогати. През 2008 година те са били едвам 29:

Бедните на богата Англия
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР