Във Велики вторник на Страстната седмица в църквата се чете

...
Във Велики вторник на Страстната седмица в църквата се чете
Коментари Харесай

Онези, които са били милостиви към творенията, ще бъдат помилвани от Твореца ╫ Притча за Десетте девици

Във Велики вторник на Страстната седмица в църквата се чете с изключение на притчата за гениите (Мат. 25:14-30), тази за десетте девици (Мат.25:1-13)

 (The Parable of the Wise and Foolish Virgins, 1822, by William Blake, Tate Gallery)

В тази алегория се приказва за пет мъдри и пет неразумни девици, а се подразбира пет мъдри и пет неразумни човешки души. Мъдрите имали чисти светилници и заветен елей, а неразумните - единствено чисти светилници. Светилниците в тази алегория символизират телата, а маслото (елей) - милостта. На гръцки език " благосклонност " се произнася " елеос ". Оттук е пристигнала и думата " полиелей ", което значи " многомилостив ". На празничната утреня освещаването на църквата се усилва от запалването на свещите и елея, когато се пеят псалмите за многото милости Божии към определения народ и доста пъти се повтаря: да бъде милостта Му безконечна, алилуя!

Мъдрите девици имали девствено тяло с девствена душа, само че също така и благосклонност велика във връзка с по-слабите, към тези, които още не са се освободили от прегрешението. Неразумните строго спазвали целомъдрието телесно, само че пренебрежително, немилостиво се отнасяли към по-слабите, високомерно ги осъждали и ги загърбвали с пренебрежение. " Праведниците са наречени неразумни - споделяше свети Нил Синайски, - тъй като преуспявайки в доста сложното, даже невероятно дело - запазването на целомъдрието, те пренебрегнали дребното и лесното ". А пренебрегнали са те милостта, съчувствието, прошката. Светилникът им е чист, само че празен и мрачен! Когато пристигна смъртният час, земя ще покрие тялото, и душата ще тръгне на път към безконечното си родно място, а ще й свети и ще я поведе след себе си елея на милостта. Който се окаже без подобен елей, него тъмнината ще го погълне! Вратите начело ще са в мрачевина! Как да се премине през тези страшни порти? Душата трепери от боязън, примира от сенките на призраците като в призрачен сън. Кой ще я помилва? Кой ще й протегне най-малко лъч светлина? Господ помилва, само че единствено милостивите, тъй като е казано: блажени милостивите, тъй като те ще бъдат помилвани. Онези, които са били милостиви към творенията, ще бъдат помилвани от Твореца. Не е ли това в действителност вярно и утешително? Да, само че е и ужасно - за немилостивите!

В съседство до нас живееше една остаряла мома. Казваха, че както е била в младостта си " почтена госпожица ", такава е останала и през целия си живот. Всичко това е прелестно, и можеше единствено да бъде похвалена, в случай че не беше злият й език. Ден след ден от езика й се откъсваха отровни стрели по адрес на тези, които живееха в брак и грешаха. От заран до вечер тя се хвалеше със своето непорочие и ругаеше тези, които й се костваха отвратителни. Един духовник в диалог за нея сподели: " Ако не знаете какво съставлява неразумната девственица от евангелската алегория, ето я, това е тя! " И фактически, неразумността наподобява още по-голяма, когато човек има единствено една добродетел, а други няма. Така на пасажера в нощта тъмнината му се коства още по-гъста, когато гледа единствено своето огънче, а след това обърне поглед надясно или наляво. Мъдростта не е в едничката добродетел, а в събраните всички добродетели. Казал е Премъдрият: мъдростта си строи дом върху седем стълба. Мъдра е онази душа, която има седем добродетели.

Тази алегория има и още по-дълбок, нравствен смисъл. Под петте неразумни девици се подразбират петте безмълвни сетива. Който живее единствено с това, което вижда и чува, без да управлява възприятията с разсъдъка си, той има неразумна душа. Когато гибелта спусне завесата върху света на възприятията, такава душа ще остане в безспорна мрачевина.

Под пет мъдри девици се подразбират петте вътрешни органи на възприятията, които рационално ръководят външните усеща и господстват над тях. Тези вътрешни органи на възприятията събират светлина в продължение на целия живот на индивида, светлината, която остава в душата и свети и тогава, когато гибелта спусне завесата.

Можеш ли обаче да схванеш това в точния момент? С времето, несъмнено, ще го схванеш.

Да ти дава Господ мир и здраве!

Светител Николай (Велимирович) Сръбски

От книгата: " За трите най-важни неща "

Изображения: Wikipedia; заглавно - The Parable of the Ten Virgins (section) by Phoebe Traquair, Mansfield Traquair Church, Edinburgh

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР