Във Варна общо 915 души с увреждания и възрастни хора,

...
Във Варна общо 915 души с увреждания и възрастни хора,
Коментари Харесай

915 души с увреждания и възрастни хора във Варна ще ползват мярката Грижа в дома

Във Варна общо 915 души с увреждания и възрастни хора, нуждаещи се от специфични грижи, може да бъдат обслужвани по домовете си посредством нова стратегия. Това стана ясно на днешното съвещание на отрасловата комисия към локалния парламент, на което беше дадена зелена светлина на Община Варна да кандидатства с планово предложение за финансиране.

Мярката " Грижа в дома " надгражда миналата стратегия " Патронажна грижа " и се финансира по стратегия " Развитие на човешките запаси “ 2021-2027 година Максималният размер на безвъзмездната финансова помощ за Варна е близо 4,8 млн. лв..

Услугите, които ще се дават в границите на 12 месеца, включват доставки по домовете на хранителни артикули и такива от първа нужда, даване на почасови мобилни интегрирани здравно-социални грижи в домашна среда и психическа поддръжка за възрастни хора, които не могат сами да се обслужват или имат увреждания. По мярката ще бъде обезпечен и превозът на личния състав от и до домовете на хората в потребност, както и образования на чиновниците. Крайният период за подаване на плановото предложение е 31 януари 2023 година

Общинските съветници дадоха също единодушието си Община Варна да кандидатства за финансиране по стратегия " Развитие на човешките запаси “ 2021-2027 година и с още един план – " Укрепване на общинския потенциал “. Основната цел е да се поддържа реформирането на системата на обществените услуги и да се улесни преходът при прекачване на задължения от национално на локално равнище. С приемане на Националната карта на обществените услуги през 2024 година на общините ще бъдат вменени спомагателни отговорности, част от които все още предпочитано се правят от Дирекция " Социално подкрепяне “.

Максималният размер на финансовата помощ, избрана за Община Варна, е в размер до 1,1 млн. лв.. Дейностите по плана ще са с дълготрайност до 24 месеца и би трябвало да приключат до края на 2025 година Срокът за кандидатстване е най-късно до 16 януари 2023 година

Предвижда се и през 2023 година да продължи осъществяването на плана " Топъл обяд “, осигуряващ топла храна за 300 поданици на Варна и петте села в общината. Услугата започва предходната година по процедура за директна безплатна финансова помощ " Топъл обяд в условия на пандемията от COVID-19 ". Финансирането този път ще бъде обезпечено по Програмата за храни и главно материално подкрепяне 2021-2027, а с цел да бъде включена община Варна като бенефициент, е належащо решение на Общинския съвет за установяване на активността по даване на " Топъл обяд “ като локална активност.

Основната цел на плана е подкрепяне с топъл обяд на хора, които заради преклонна възраст, трайно увреждане или заболяване не могат да обезпечат сами прехраната си. Уязвими лица, без или с ниски приходи, също могат да се възползват от услугата.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР