Във Варна живее най-възрастният действащ треньор по лека атлетика в

...
Във Варна живее най-възрастният действащ треньор по лека атлетика в
Коментари Харесай

Да предадеш опита си: 91-годишен треньор за пътя си в спорта

Във Варна живее най-възрастният настоящ треньор по лека атлетика в България. Пенчо Пенев е на 91 години и към момента може да бъде забелязан на плажа, в Морската градина или спортната зала да тренира млади гении в спорта.

Всяка заран Пенчо Пенев върви по морското крайбрежие с вяра за олимпийски победи в леката атлетика. Посвещава целия си живот в името на това да вижда гордо вдигнат националния байрак и през днешния ден е най-възрастният треньор по лека атлетика в България.

Снимка: btvnovinite.bg

Сърцето му бие съвсем в ритъма на хронометъра, с който засича времето на младите български спортисти.

Спортът обаче не е първото изкуство, което той се устремява да повели. Историята му стартира не от Варна, а край поречието на река Дунав, откакто приключва русенската гимназия е изпратен боец в София.

Снимка: btvnovinite.bg

„ Бях солист в колектив „ Маековски ансамбъл”, който става знаменит след това, бил съм и като солист. Играл съм и в Драматичния пиеса, която беше дело на Леон Даниел - известният след това режисьор, който умря преди 2-3 години. Тогава всички бяхме аматьори”, споделя Пенчо Пенев.

„ По това време се организира конкурс в Русе. Трябваше да одобряват за оперни артисти към 50 души и стана по този начин, че аз наред с тези, които са приключили музикална академия, завоювах състезанието. В трагичния състав също станах първи и ми споделиха, че ще бъда признат във ВИТИЗ, само че се получи вместо това да остана в изкуството като артист или артист, станах треньор”, споделя още мъжът.

Снимка: btvnovinite.bg

Отива във военна академия. Там става първи на всички спортни надпревари и по този начин потегля спортната му кариера. Казва, че не съжалява, че не е траял да се занимава с изкуство. За него спортът е огромно изкуство.

Гордее се, че негови ученици са станали първенци на интернационалните надпревари и имат призови места.

Снимка: btvnovinite.bg

Всеотдаен и до през днешния ден, в Морската градина е съвсем всеки ден, с цел да дава директиви на младите спортисти. Намерил си е и заместител, който да продължи делото му, тъй като да си треньор съгласно него също е изкуство.

Според Пенчо Пенев, с цел да станеш първенец, би трябвало да имаш самоуверено сърце и цялостно посвещение.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР