Във разследването си „Овце в облаците“ тя припомня, че скандалът

...
Във разследването си „Овце в облаците“ тя припомня, че скандалът
Коментари Харесай

Валя Ахчиева: Европрокуратурата разследва „виртуалните“ овце у нас. Контролът в земеделието ни е в риск

Във следствието си „ Овце в облаците “ тя напомня, че абсурдът с така наречен „ виртуални” овце избухна в България още през 2019-та година, когато от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация оповестиха, че хиляди овце в България съществуват единствено като номера на ушни марки в електронната система ВетИС на БАБХ. Но тези овце ги нямало в кошарите. Съществували единствено по документ. Въпреки това, притежателите получавали европейски дотации.

Пречи четири години тази вест шокира, само че по-късно не се чу нищо нито за „ виртуални” овце, нито за техните притежатели, нито за възможни следствия на способените органи. Едва през предишното лято на 2021-ва, когато преброиха земеделските стопанства, от браншовата организация на овцевъдите оповестиха още по-шокираща цифра – 200 000 били „ виртуалните” овце! И още веднъж не се оповести нищо за търсене на отговорност от тези, които употребяват „ виртуалните” овце за приемане на европейски дотации, за приемане на пари от националния бюджет, а също и за приемане на хиляди декари пасища, за които отново се получават европейски средства по директните заплащания. И до момента в който в медиите, през тези 4 години е имало единствено пикантна информация, в този момент излиза наяве за много съществени събития през този минал интервал.

Например, още тогава, през 2019-та, в дирекция АФКОС на Министерство на вътрешните работи е получен сигнал от ОЛАФ – Европейската работа за битка с измамите, в който се твърди, „ за измами в изключително огромни размери, осъществени от две лица, при усвояването на евросредства, предопределени за подпомагането на аграрни производители при развъждането на животни. Посочено е още, че става дума за свързани компании и милиони левове дотации.”

„ От този миг би следвало, българската работа за битка с измамите за проверява. И през днешния ден, 4 години по-късно, към този момент да има повдигнати обвинявания. И обществото да знае, кой какво е направил? И по какъв начин го е направил? Има ли корист с европейски средства в земеделието посредством измами? “, пита Ахчиева, само че установи, че нищо такова не се случва.

След инспекция Ахчиева доближава до информацията, че след този сигнал на ОЛАФ, през 2019-та, министърът на земеделието Десислава Танева е упълномощила инспекция на Инспектората към министерството, в животновъдните обекти на територията на област Велико Търново. Имало е и инспекции от Областните дирекции по сигурност на храните във Велико Търново и в Габрово. Но няма оповестени обществено резултатите от нито една инспекция. Кой какво е предал на способените органи – единствено те си знаят. После, много дълго време полицията във Велико Търново е разследвала проблема. След това преписката е отишла в Окръжната прокуратура във Велико Търново. Там образуват досъдебно произвеждане. Минава още време. И в един миг, предишното лято, внезапно откриват, че вредите били толкоз огромни, че те би трябвало да се проверяват от Европейската прокуратура. И това се случва. Цялото следствие за „ виртуалните” овце в България, към този момент е в офисите на европейските делегирани прокурори. И в този момент те ще покажат, по какъв начин работят?

В севлиевското село Идилево, Област Габрово Ахчиева открива стопанството на компанията „ Боби милк” в някогашния икономически двор. Там се отглеждат овце. Преди тази компания е била на благосъстоятелност на Бонка Бонева, само че след това компанията поема този, който се грижел за овцете – Иван Евтимов. Той носи отговорност за всичко. Но, дали самият Иван знае, какво е това „ всичко”?

Защото в документите, с които журналистката разполага, излиза наяве че, при инспекция на Областната дирекция по сигурност на храните в Габрово, през месец април 2019-та година, в стопанството в село Идилево са открили, че има регистрирани 1496 броя овце, съгласно системата ВетИС. Но …1182 броя овце не били открити на територията на стопанството. Нямало ги овцете.

Само че, два месеца по-късно, в Наказателното разпореждане за това нарушаване е записано, че овцете ги нямало, тъй като притежателят Иван Евтимов ги бил продал тези 1182 овце на някого, само че не бил уведомил ветеринарния доктор за промяната на собствеността. И по тази причина нямало документи. Колко е елементарно да кажеш, че един пастир не е предиздвикал ветеринарния доктор да напише документи за продажбата на овцете. А дали от Агенцията по храните в Габрово са ревизирали, на кого са продадени толкоз доста овце? Написали ли са сигнал до Национална агенция за приходите, с цел да се види в дневниците за покупки и продажби, вписани ли са тези близо 1200 овце? Има ли доходи от продажбите? Има ли платени налози за това? Проследил ли е някой изчезналите овце? Едва ли. Дори се колебая, че самият притежател на „ Боби милк” знае, какво се е случило?

И изявлението на Ахчиева с Иван Евтимов потвърждава тъкмо това. Той споделя за онази инспекция, че били открити някакви нарушавания в пространствата за развъждане на животните. И не бил излязъл броят на животните с 1-2 овце. И му написали акт да не продава агнета и овце 6 месеца. Толкова знае притежателят на „ Боби милк” за онази инспекция на контролния орган. А тези изчезнали 1182 овце? Нищо ли не знае Иван за тях? А той прибавя, че всички документи били в офиса във Велико Търново при другите компании.

Кои други компании? В центъра на Велико Търново има един офис, в който са се разположили няколко свързани компании на Георги Тончев – прочут фермер, който има доста стопанства и доста овце. Впрочем, някогашната собственичка на „ Боби милк” – Бонка Бонева е обвързвана с Георги Тончев посредством двете си деца, които имат, само че без брак. Хората ги знаят като сътрудници – и в земеделския бизнес, и в живота.

А срещата на журналистката с шефа на Областната дирекция по сигурност на храните във Велико Търново – доктор Станимир Спасов, удостоверява, че това е врътката в схемата. Да се каже на контролния орган, че едни овце ги няма сега в една кошара, тъй като са продадени на някого и са в друга кошара. И в случай че инспекторите не отидат в другата кошара, а оставят единствено обяснението на книга, по този начин става допустимо, официално да се оправдае неналичието на овцете. Че тях ги има. А в действителност, да ги няма. Стоят си едни овце във виртуалния облак, необезпокоени от никого и с тяхната внушителна численост могат да се получат пасища, а по-късно да се получат и европейски средства за площи. Точно поради това, във Велико Търново инспекторите са създали по този начин – отишли са на инспекция във всички стопанства в един и същи ден и в един и същи час. И са преброили физически овцете във всички кошари. Така, съгласно доктор Спасов, били разкрили несъответствия за към 4000 овце, през месец април, 2019-та година. Толкова номера на ушни марки имало в системата ВетИС, само че нямало такива животни в кошарите.След тази инспекция били премахнали въпросните ушни марки от системата и издали наказателни постановления на притежателите на фермите. Но, когато след няколко месеца - през ноември 2019-та, пристигнали още веднъж на инспекция от Инспектората в Министерството на земеделието, се открило, че макар подхванатите дейности – нарушаванията на притежателите продължавали. И по тази причина министър Десислава Танева била уволнила шефа доктор Станимир Спасов и още един началник- отдел в регионалната дирекция. Но в този момент, съдът ги върнал още веднъж на работа.

А идентификацията на животните и тяхното придвижване се правило от записаните ветеринарни лекари, споделя доктор Цветан Христов – другият уволнен и върнат на работа. Звъня по телефона на ветеринарния доктор, който е обслужвал някои от фермите, по това време на инспекциите – доктор Йордан Николов от Велико Търново. Но ветеринарният доктор си намира мотив да не отговори на въпроса ми – по какъв начин е слагал ушни марки на животните, които излизат допълнително от тези в системата ВетИС?

Странен е фактът, че при инспекциите на Инспектората към Министерството на земеделието, както и при инспекциите на дирекцията по сигурност на храните във Велико Търново, инспекторите са откривали „ виртуални” овце, само че при инспекциите на Техническия инспекторат към Държавен фонд „ Земеделие” във Велико Търново – не са откривани такива несъответствия в броя на овцете.

Разследващата журналистка пита шефа на Фонда тогава, по време на следствието й - Тодор Тодоров – правилно ли е, че инспектори се обаждат на притежателите на фермите 48 часа преди да отидат на инспекция? Та нали, за това време, в кошарите могат да дойдат овце от цялата страна и да се настройки цифрата да е точна? И господин Тодоров дава отговор, че такива били разпоредбите. Заповедта за инспекция се издавала непосредствено от дирекция „ Технически инспекторат” в Централно ръководство на ДФЗ. И по тази причина, с цел да не изкарат животните на паша в деня, когато щели да дойдат инспекторите, те предупреждавали по телефона фермите за идната инспекция. А изводите всеки можел да си ги направи самичък.

Ахчиева се среща и с фермера Георги Тончев от Велико Търново, чиито стопанства са били обект на тези инспекции през 2019-та година. Пита го, по какъв начин ще разяснява несъответствията в броя на овцете в неговите компании? А Георги Тончев твърди, че казусът се появил, тъй като при тези две инспекции разкрили несъответствия не в броя на животните, а в ушните марки. Животно, което в системата ВетИС се водело в съответен обект, те го намирали в различен обект. Наистина били създали пропуски с пътните листове, когато животното е пътувало от един обект в различен обект и това в действителност не било отразено в системата. А в това време, животни, които били с по една ушна марка или с паднали ушни марки, за тях инспекторите също били отразили в инспекцията, че животните не съществували. Че ги нямало. А тях си ги имало. Георги Тончев твърди, че тези инспекции били целенасочени и били предизвикани от тогавашния министър на земеделието – господин Порожанов, както и от един браншовик. Фермерът съобщи, че тези близо 4000 животни и тогава, през 2019-та ги е имало. Как ги е имало, - запитвам още веднъж аз, откакто от Агенцията по храните настояват, че са изтрили данните за тези животни от електронната система? А Георги Тончев изяснява: Системата на БАБХ била такава, че когато едно животно не го намерят във фермата, те го слагали в едно виртуално стадо. След като го намерят това животно в друга плантация, ветеринарните лекари си го „ дърпали” животното от виртуалния облак и го слагали в обекта, в който са го намерили.

От журналистическото следствие излиза наяве, че системата ни за надзор освен във ветеринарния бранш, а и в цялото ни земеделие е в риск.

Свропейската процедура е следната:

Когато в Брюксел се договарят европейски средства по разнообразни стратегии, отрасловият министър рапортува в Съвета на министрите. А за земеделие България получава близо 42% от всички европейски пари. И в случай че БАБХ излезе отвън структурата на Министерство на земеделието и храните и отиде под шапката на Министерски съвет, кой тогава ще управлява? Кой ще договаря европейски дотации за отглеждане на животни? Кой ще засича цифрите на животни, площи и европейски пари?

Вероятно, министър-председателят, откакто Агенцията по сигурност на храните е под неговия надзор. Въпросът е, дали министър председателят, който има толкоз рискови задания по време на няколко рецесии – война, пандемия, енергийна рецесия, - дали министър председателят ще има време да управлява и броя на овцете в кошарите?

Въпросът е, дали министър председателят, който има толкоз рискови задания по време на няколко рецесии – война, пандемия, енергийна рецесия, - ще има време да управлява и броя на овцете в кошарите?

Защото, до момента, както излиза наяве, контролът е липсвал. Нанесени са вреди на европейските фондове, съгласно прокуратурата. И в случай че задачата е да се разкриват пороците, хайде да разкриваме и да променяме!

Защото противоположното значи едно – риск от наказания и риск от загуба на съвсем половината европейски пари.

Цялото следствие на Валя Ахчиева гледайте тук:

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР