Във футболния свят съществуват всякакви аномалии. За рекордите, победите, головете

...
Във футболния свят съществуват всякакви аномалии. За рекордите, победите, головете
Коментари Харесай

Без второ полувреме

Във футболния свят съществуват всевъзможни аномалии. За върховете, успехите, головете и купите се приказва и ще се приказва доста, само че историята познава и задоволително рядкости, за каквито ще прочетете в идващите редове.

Разбира се – има задоволително случаи, в които дадени тимове отхвърлят да изиграят съответен мач заради противоречие с ситуацията, съпричастност към даден случай или разпореждане от притежателите. Има и по-любопитни образци – на тимове, които изиграват едно полувреме от даден мач, след което отхвърлят да излязат на игрището за вторите 45 минути, да речем – поради расистки скандал. Но има и още по-невероятни прецеденти – един единствен състезател да не желае да се появи назад на терена, въпреки да е взел участие в първата част на срещата. Безкрайно необичайно, само че и изцяло правилно.



През февруари 2000 Селтик, воден тогава от Джон Барнс, играе против Инвърне Каледониън Тисъл в мач от шампионата за Купата на Шотландия и изостава с 1:2. На почивката един от помощниците на Барнс – Ерик Блек - задава въпрос с подигравателен звук на нападателя на „ детелините “ Марк Видука дали на открито не е прекомерно студено за футбол. Австралийският голаджия приема тази забележка прекомерно персонално и отхвърля да доиграе дуела. " Едно зло в никакъв случай не идва единствено ", са споделили хората. Селтик губи мача с 1:3, а 48 часа по-късно Блек и Барнс са уволнени, само че за Видука няма директни последици, макар че своеволието му е голямо. Интересното е, че успеха на Инвърнес води след себе си и до едно от най-забавните заглавия в английската футболна преса на идващия ден, само че за това ще ви опиша в обособен материал.



Вероятно за всеки един футболист би било фантазия и цел да получи опцията да играе на „ Олд Трафорд “. Е, за Абдулай Мейте престоят в „ Театъра на фантазиите “ надалеч не приключва с хепиенд. През 2008 неговият Болтън гостува на Манчестър Юнайтед. На почивката котдивоарецът осведоми мениджъра си Гари Мегсън, че е получил травма и желае да бъде заменен, тъй като усеща, че повече ще пречи на отбора си, в сравнение с ще му оказва помощ, в случай че остане в игра. Мегсън обаче не има вяра на изказванието на Мейте, като го упреква в бойкот. Смяната му в действителност е направена, само че той тренира до края на сезона с втория тим и по този начин и не записва нито един мач повече за Болтън Уондърърс в кариерата си.

2010: France striker Nicolas Anelka was sent home from the World Cup in South Africa after refusing to apologise for his half-time rant at coach Raymond Domenech during the 2-0 defeat to Mexico earlier that week
— PA Dugout (@PAdugout)

Надали доста от вас помнят Мейте, само че, допускам, не сте не запомнили за различен някогашен състезател на Ботлън - Никола Анелка. Френският нападател, който апропо носи екипите и на ПСЖ, Реал Мадрид, Арсенал, Ливърпул, Манчестър Сити и Челси в дългата си кариера, също има сходен случай, дължащ се на буйния му манталитет и евентуално неприятното му образование. На международното състезание през 2010 в Република Южна Африка Анелка играе за родината си против Мексико. На почивката нападателят, очевидно несъгласен с тактиката на „ петлите “, насочва много грозни думи и псувни по адрес на селекционера на Франция Раймон Доменек. Наставникът резервира хладнокръвие и умерено споделя на Анелка да се преоблича, тъй като няма да има потребност от него през втората част. Може би това не е пряк отхвърли на Никола да излезе на терена, само че въпреки всичко провокацията му надали може да остане незабелязана и той да бъде „ опрощение “ от Доменек. Не е опрощение и от Френската футболна федерация, която го санкционира да не играе за националния тим в идващите 18 мача. Ако питате за второто полувреме на мача сред Франция и Мексико, „ петлите “ изгубиха с 0:2, а няколко дни по-късно напуснаха Мондиала още след груповата му фаза.

Автор: Стефан Георгиев



Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР