Във Франция се провежда срещата на върха на "Нормандската четворка",

...
Във Франция се провежда срещата на върха на "Нормандската четворка",
Коментари Харесай

За какво се договориха лидерите на "Нормандската четворка" в Париж

Във Франция се организира срещата на върха на "Нормандската четворка ", като в нейните рамки се организира и двустранна среща сред президентите на Русия и Украйна Владимир Путин и Владимир Зеленски.

Лидерите на "Нормандската четворка " са се договорили за замяна на пленени лица във формат "всички за всички ", осведомят международните издания, като се базират на източник в украинската делегация.

Също по този начин се оповестява, че обменът на пандизчии сред Русия и Украйна се възнамерява да се извърши до 31 декември.

Лидерите на "Нормандската четворка " одобриха и официално съобщение след срещата на срещата на върха в Париж.

В официалното съобщение има три точки: „ Незабавни ограничения за стабилизиране на обстановката в конфликтната зона “, „ Мерки за използване на политическите разпореждания на Минските съглашения “ и „ Продължаване “.

В него се споделя още, че участниците в срещата на върха поддържат промените в Конституцията на Украйна въз основа на формулата на Щайнмайер.

Отбелязва се също, че държавните водачи се надяват на установяването на пълноценно помирение в Донбас преди края на 2019 година

"Страните се задължават да обезпечат цялостното и всецяло осъществяване на съглашението за преустановяване на огъня, подкрепено с използването на всички нужни ограничения за поддържане на примирието до края на 2019 година, се споделя в документа.

Германският канцлер Ангела Меркел, на конференция след срещата на върха на "Нормандската четворка ", е изразила задоволството си от извършените договаряния.

„ Доволна съм от тази среща. За първи път президентът Путин и президентът Зеленски се срещнаха ", декларирала е Меркел.

Тя също по този начин е изразила мнение за нуждата от възстановяване на режима за прекратяването на огъня и е отбелязала, че страните "преодоляха интервала на застой ".

По-рано френският водач Еманюел Макрон съобщи, че идната среща на върха на "Нормандската четворка " би трябвало да се организира след четири месеца.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР