Във Финландия беше пуснат в експлоатация третият енергоблок на АЕЦ

...
Във Финландия беше пуснат в експлоатация третият енергоблок на АЕЦ
Коментари Харесай

Финландия пусна нов атомен енергоблок - за първи път от 40 години

Във Финландия беше пуснат в употреба третият енергоблок на АЕЦ " Олкилуото ". Очаква се той да обезпечава към 14% от електрическата енергия в страната.

Новата атомна мощ е първата пусната в употреба в страната от 40 години насам.

Пускането на енергоблока на 21 декември 2021 година, беше оповестено от компанията, която е притежател на атомната централа - Teollisuuden Voima, заяви " Комерсант ".

След пускане работа на нуклеарния реактор, равнището на мощността му се усилва последователно. Производството на електрическа енергия ще стартира действително, когато блокът бъде обвързван към националната електроенергийна мрежа в края на януари 2022 година, прецизират от компанията.

АЕЦ " Олкилуото " се намира в Западна Финландия на брега на Ботническия залив на Балтийско море. Атомната електроцентрала към този момент има два работещи реактора, които създават към 16% от потреблението на електрическа енергия в страната.
 Прибалтика моли Русия да я избави от студа
Прибалтика моли Русия да я избави от студа

С влизането си в Европейски Съюз, балтийските страни на процедура се отхвърлиха от вноса на съветска електрическа енергия

Строителството на третия атомен реактор стартира през 2005 година, като построяването му се прави оценка на към 9 милиарда евро.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР