Във Финландия бе открита модерна библиотека. В новото общественото пространство

...
Във Финландия бе открита модерна библиотека. В новото общественото пространство
Коментари Харесай

Финландия си подари модерна библиотека по случай своята 100-годишнина

Във Финландия бе открита съвременна библиотека. В новото публичното пространство в центъра на Хелзинки обаче няма да има единствено книги.

Музикални студия, зали за кино монтаж, кино, 3D принтери и машини за лазерно рязане и, несъмнено, книги. Новата съвременна библиотека в Хелзинки е построена от дърво и стъкло и от нея се разкрива една от най-хубавите гледки към града.

Библиотеката е замисляна цели 20 години, а концепцията на архитектите е да съставлява мултифункционално пространство в сърцето на финландската столица.

Анти Нусйоки, проектант: Много хора в Хелзинки работят на свободна процедура или на повърхностен работен ден. А всички ние имаме най-малко по два часа седмично, които би трябвало да уплътним в центъра на града. Така се роди концепцията за това споделено нетърговско пространство, което да е опция на моловете и кафенетата.
Освен хиляди книги, в новата библиотека има разнообразни пространства със свободен достъп.
Ян, клиент: Наистина е типично за Финландия. Радвам се, че имаме такава библиотека в центъра на града. Мисля, че измежду най-големите достижения на Финландия е поддръжката за образованието и библиотечната система, което продължава към този момент столетие.
Новото украшение е наречено " Ооди ", което на финландски значи ода и цели да предизвиква знанието, образованието и равенството в страната с най-голям % грамотни хора в света.

Ула Лейника, библиотекар: От самото начало публичните библиотеки са места, където хората могат да се развиват, като четат, учат и взимат книги. Същата задача имаме и през днешния ден. Тук има опция да се чете, само че и да се употребяват разнообразни технологии.
Библиотеките в Хелзинки са втората най-важна социална услуга след питейната вода. А този план, който коства близо 100 милиона евро, бе публично открит по случай деня на независимостта на Финландия.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР