Във фабрика от червени тухли в германския пристанищен град Хамбург

...
Във фабрика от червени тухли в германския пристанищен град Хамбург
Коментари Харесай

Как шоколадът може да противодейства на изменението на климата

Във фабрика от червени тухли в немския пристанищен град Хамбург в единия край влизат черупки от какаови зърна , а от другия излиза необикновен черен прахуляк, който може да противодейства на изменението на климата.

Веществото, наречено биовъглен , се получава посредством нагряване на какаовите люспи в помещение без О2 до 600 °С.

Процесът блокира парниковите газове , а крайният артикул може да се употребява като тор или като съставна част при производството на " зелен " бетон.

Въпреки че промишлеността за произвеждане на биовъглища е към момента в начален етап , технологията предлага нов метод за премахване на въглерода от земната атмосфера, настояват специалисти.

Според Междуправителствения панел по изменение на климата (IPCC) към Организация на обединените нации биовъгленът може да се употребява за хващане на 2,6 милиарда от 40-те милиарда тона CO2, които понастоящем се създават от човечеството всяка година.

Но увеличението на потреблението му остава предизвикателство.

" Ние обръщаме въглеродния цикъл ", съобщи пред Агенция Франс Прес Пейк Стенлунд, основен изпълнителен шеф на Circular Carbon, във фабриката за биовъглерод в Хамбург.

Заводът, който е един от най-големите в Европа , приема употребяваните какаови черупки посредством мрежа от сиви тръби от прилежаща шоколадова фабрика.

Биовъгленът улавя съдържащия се в люспите CO2 - в развой, който може да се употребява за всяко друго растение.

Ако какаовите черупки се изхвърлят по нормалния метод, въглеродът, съдържащ се в неизползвания непряк артикул, би се освободил в атмосферата при разлагането му.

Според Дейвид Хубен, академик в региона на околната среда от института UniLaSalle във Франция, вместо това въглеродът се утаява в биовъглищата " в продължение на епохи ".

Един звук биовъглища може да запази " еквивалента на 2,5 до три тона CO2 ", споделя Хубен пред Агенция Франс Прес.

Биовъгленът към този момент е бил употребен от коренното население в Северна и Южна Америка като тор, преди да бъде преоткрит през 20-ти век от учени, изследващи извънредно плодородни почви в басейна на Амазонка.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР