Вацлав Хавел е чешки драматург и политик. Той е един

...
Вацлав Хавел е чешки драматург и политик. Той е един
Коментари Харесай

Вацлав Хавел става президент на Чехословакия

Вацлав Хавел е чешки драматург и политик.
Той е един от първите представители на Харта 77, водеща персона в политическите промени през ноември 1989 година, финален президент на Чехословакия (1989-1992) и първи президент на Чехия (1993-2003). Автор е на към 20 пиеси и забележителен брой есета, преведени в чужбина.
 Създадена е Световната банка Създадена е Световната банка
Световната банка (СБ) (на британски: World Bank) е интернационална финансова организация, която обезпечава подпомагащи заеми на разрастващите...
Политическа активност
В началото на 1960-те години неговата активност в региона на политиката се ускорява, като той става изключително деен след експлоадирането на Пражката пролет. През 1977 година неговият ангажимент към Манифеста за човешки права Харта 77 му донася международна популярност на водач на опозицията в Чехословакия, което довежда до неговото арестуване. През 1989 година „ Нежната гражданска война “ изстрелва Хавел към президентския пост. В качеството си на президент на Чехословакия, а след това на Чехия, Хавел повежда страната към многопартийна народна власт. По време на неговото 13-годишно ръководство страната претърпява бурни промени, в това число отделянето на Словакия, което той не утвърждава, приемането в НАТО и започването на договарянията за участие в Европейския съюз, които завършват през 2004 г.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР