Вътрешният министър Иван Демерджиев обяви, че очаква огледална реакция от

...
Вътрешният министър Иван Демерджиев обяви, че очаква огледална реакция от
Коментари Харесай

Демерджиев очаква огледална реакция от Скопие след разкриване на случая с македонския клуб

Вътрешният министър Иван Демерджиев разгласи, че чака " огледална реакция " от управляващите в Северна Македония откакто са открити хората, счупили стъкла на македонския клуб в Благоевград.

" Впрочем, подготвил съм им лист на близо 200 български жители, които бяха върнати и безусловно безпричинно им беше пречено да създадат поклонение пред гроба на Гоце Делчев. Така че ние сме подготвени и с двете неща - установихме причинителите, неотложно бих споделил, както и сме подготвени със листата на хората, който те желаеха да им дадем ", разяснява пред публицисти в Плевен министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев, откакто стана ясно, че са открити хората, счупили стъкла на македонския културен клуб " Никола Вапцаров " в Благоевград.

Извършителите, които са предадени на органите на досъдебното произвеждане, са четирима от Благоевград - двама мъже и две дами, и по думите на министъра, в тази ситуация се касае по-скоро за спонтанна, импулсивна реакция. Вечерта на 4 февруари с камъни бе разрушена витрината на македонския културен клуб в Благоевград, който беше открит по частна самодейност.

Министър Демерджиев изрази убеденост, че скоро ще бъдат ясни и подхванатите дейности от страна на управляващите в Република Северна Македония (РСМ) освен по случая с Християн Пендиков, само че и по всички случаи на похищения по отношение на български културни клубове в РСМ , както и ограничения по предварителна защита и " пояснения за какво български жители не бяха позволени спокойно да изразят почитта си към паметта на Гоце Делчев ".

Министър Иван Демерджиев дойде в Плевен за годишния доклад на Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи.

По-рано през днешния ден външният министър Николай Милков дефинира събитията на 4 февруари по отбелязване на 151-вата годишнина от рождението на Гоце Делчев и случаите със арестувани и бити българи на границата, като нова ниска точка в връзките сред София и Скопие.

" Планираме във връзка с консулските въпроси, правната помощ, да създадем едни съвещания с тях, на които да изложим нашите искания, защото те не ни уведомиха за арести на български жители. Длъжни са да го създадат по един куп интернационалните конвенции ", сподели министър Милков на конференция в София.

По отношение на дискриминирането той уточни, че това не е просто консулски, а политически въпрос.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР