Вътрешният министър Бойко Рашков ще внесе сигнал в прокуратурата срещу

...
Вътрешният министър Бойко Рашков ще внесе сигнал в прокуратурата срещу
Коментари Харесай

Изслушаха министрите Бойко Рашков и Янаки Стоилов в парламента

Вътрешният министър Бойко Рашков ще внесе сигнал в прокуратурата против основния прокурор Иван Гешев за закононарушения, свързани с разгласяването на Специални разследващи средства. По време на чуване в Народното събрание, за настояването за предварително освобождение от поста основен прокурор, Рашков уличи Гешев в осъществяване на закононарушение. Правосъдният министър предложи на Народното събрание законови промени и промяна на Висшия правосъден съвет.

Пред депутатите вътрешният министър съобщи, че още от предходната година е почнал да приготвя сигнала си против основния прокурор Иван Гешев. Причината, съгласно Бойко Рашков е разгласяването на диалозите сред началника на Военно-въздушните сили и избраното от прокуратурата хипотетично лице с имунитет за инспекция на Антикорупционната комисия за спор на ползи.

" Изнасянето на тези данни на уеб страницата на прокуратурата, коства ми се и вие ще се съгласите, няма за задача и цел да спомага за разкриването на обективната истина по тези каузи, които се водят там. Нито пък към запазване на националната сигурност. Възниква тогава въпроса, за какво господин Гешев направи това деяние, каква е задачата. Целта е това, което той одобри от някогашния министър-председател - борба и прилепяне на президента ", сподели Бойко Рашков, длъжностен вицепремиер и министър на вътрешните работи.

Според правосъдния министър в сигнала на Бойко Рашков се съдържали задоволително данни, които дават съображение да упражни конституционното си пълномощие да изиска разискване за предварително преустановяване на мандата на основния прокурор.

" Разгласяване на данни от досъдебно произвеждане, освен това изборно и преднамерено. Публични изказвания и мнения, които демонстрират пристрастност и преднамереност и нарушават презумпцията за невиновност. Липса на идентични критерии при преценката и дейностите по случаи, засягащи лица заемащи висши държавни длъжности. Използване на чиновници от Бюрото за отбрана на очевидци за осъществяване на претърсвания и изземвания в постройката на президентството, което е корист с техните служебни отговорности. Нарушава правилото за разделяне на управляващите и е неприемливо похищения над друга конституционно открита институция ", съобщи проф. Янаки Стоилов, длъжностен министър на правораздаването.

Николай Хаджигенов дефинира вчерашния спор във Висш съдебен съвет като отблъскващ позор. Подчерта, че в границите на повече от пет часа е изнесена защитна защита, само че не на прокуратурата или правораздаването, а в поддръжка на едно физическо лице.

" Иван Стоименов Гешев. В момента това е най-видимият абсцес върху тялото на правораздаването. Това, което отравя концепцията за правораздаване. Идеята за правова страна, концепцията за господство на закона. Г-н Рашков, имам един единствен въпрос към Вас, недостижим ли основният прокурор Иван Гешев? ", сподели Николай Хаджигенов, зам.-председател на " Изправи се БГ! Ние идваме! ".

" Досегаем е основният прокурор у нас - юридически. И както видяхме през вчерашния ден, недостижим е нашият основен прокурор - в действителност ", акцентира вътрешният министър Бойко Рашков.

" Факт е, че с вчерашното си решение Висш съдебен съвет на практика се самоуби. Коалицията, която брани основния прокурор. Коалицията, която вижда в огледалото основния прокурор би трябвало да бъде посочена. Там са представители на ГЕРБ, на Движение за права и свободи, на Атака и на Българска социалистическа партия ", акцентира ръководителят на ПГ на " Изправи се БГ! Ние идваме! " Мая Манолова.

Бившите ръководещи от ГЕРБ нападнаха Бойко Рашков като припомниха, че когато той е оглавявал Националното разследване са били, по думите им " най-мутренските времена ".

" Що се касае за мутренските времена, скърбя единствено за едно. Че тогава не се справихме с вашия водач. Но има време ", съобщи служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

" С нищо не се справихте господин Рашков. Най-мутренските години бяха тогава. С Георги Илиев не се справихте. С Васил Илиев не се справихте. С Илия Павлов не се справихте. Доведохте страната до провал. И в този момент сте пристигнал да бъдете честен стожер на нацията. Не можете да бъдете честен стожер, тъй като помним ", сподели зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Тома Биков.

Вътрешният министър разгласи още, че по следствието за Васил Божков за провокации по време на митингите са подслушвани публицисти и прокуратурата даже е разгласила подобен диалог сред хазартния предприемач и съответен публицист. Рашков повтори тезата си, че прокуратурата била злоупотребила със Специални разследващи средства и затова ще сезира избран прокурор, който може да проверява. От парламентарната естрада вътрешният министър разгласи и следствия против бившето държавно управление.

" По отношение на някои длъжностни лица от предходното държавно управление сега текат доста дейни проверочни дейности, следствени дейности. Дали те ще доведат до задържане под стража на някой, не мога да планувам на този стадий. Но при следствие това постоянно е допустимо, вие го знаете ", добави служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

Лидерът на " Демократична България " Христо Иванов акцентира, че този спор демонстрира нуждата от сериозна правосъдна промяна.

" Прокуратурата е притежател на власт и тази власт е двояка. Власт да задвижи машинарията на държавната принуда. Но има и по-голяма власт. Да не го направи! И с тази власт се търгува ", съобщи ръководителят на ПГ на " Демократична България " Христо Иванов.

Дебатът през днешния ден стартира с замяна на остри реплики сред водачите на " Демократична България " и Движение за права и свободи. Христо Иванов разгласи, че е оповестен отчета на Държавния департамент за капиталовия климат. По думите му, този отчет се чете от цялата международна капиталова общественост и той дава отрицателна оценка за страната ни.

" В този отчет на 24 места се загатва думата корупция. Това е евентуално най-твърдата асоциация в главите на цялата капиталова общественост - международна, която има с България. Благодарение на ГЕРБ и на Движение за права и свободи. С решителната рола на Движение за права и свободи ", добави ръководителят на ПГ на " Демократична България " Христо Иванов.

Лидерът на Движение за права и свободи неотложно отговори на Христо Иванов.

" Партията на олигарха и медиен монополист Прокопиев, който посредством медийно Неправителствени организации " Ракета си " взе участие във всичките три държавни управления на Борисов не може да упреква в корупция опозиционна партия като Движение за права и свободи, която не е взела участие във властта през целия този интервал ", сподели ръководителят на ПГ на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ.

На водача на Движение за права и свободи от своя страна с отворено писмо отговори Иво Прокопиев. Той написа, че забелязвал възходяща експанзия и манипулативност в серия изявления на политици от Движение за права и свободи.

И декларира, че " Капитал " и " Дневник ", медиите, на които е създател още от 1993 година, не водят война с никого.А са журналистически организации. В писмото си Прокопиев изброява и част от основните журналистически следствия на двете издания.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР