Вътрешните критици на Еманюел Макрон, привържениците на твърдата линия на

...
Вътрешните критици на Еманюел Макрон, привържениците на твърдата линия на
Коментари Харесай

Коментарите на Макрон след разговорите с Путин са притеснителни за НАТО

Вътрешните критици на Еманюел Макрон, последователите на твърдата линия на НАТО и управлението в Украйна ще преглеждат съмнително изявленията на френския президент на конференцията му в Москва за признаци на " фрийналсърство ", написа " Гардиън ".

От една страна Макрон, три месеца преди акция за преизбиране, се придържа много правилно към сюжета, който изчерпателно е договорил с сътрудниците си от НАТО преди срещата си Путин, само че от друга неговият необикновен мироглед за Русия като европейска страна и възвишените приказки за нови гаранции за сигурност са притеснителни.

Спецификата на петте часа полемики сред френския и съветския водачи и точките на доближаване бяха скрити от света на конференцията, само че това не попречи на Макрон да намекне за промени в вероятностите на НАТО, които съгласно някои членове в никакъв случай не би трябвало да се вършат в отговор на военни закани.

Френският президент стартира с наблягане на исторически неприемливото наличие на съветски войски по границите на Украйна. Той също по този начин правилно повтори предложенията, направени от НАТО и Съединени американски щати по отношение на взаимното ограничение на военните разгръщания, повече бистрота за военните действия или даже ограничение на разполагането на ракети с дребен и междинен обхват. Той сподели, че в тези области Москва и Западът имат едни и същи претенции. Москва към този момент съобщи, че е подготвена да разиска тези въпроси, само че смята уговорката на НАТО да приключи всяко разширение за главно искане.

Тук Макрон загатна за нуждата да се признаят съветските опасения. Той декларира: " Няма сигурност за европейците, в случай че няма сигурност за Русия ", дефиниция на почитание, която също по този начин легитимира настояванията на Москва за нова архитектура за сигурност, учредена на съветската идея за " неделима сигурност ". Но какво е имал поради Макрон, не е ясно.

Той сподели, че твърдо се опълчва на повтарянето на " грешките от предишното по отношение на сферите на въздействие ", само че по-късно сподели, че " Русия е европейска. Който има вяра в Европа, би трябвало да знае по какъв начин да работи с Русия и да откри методите и средствата за създаване на европейското бъдеще измежду европейците.

Френски публични лица на брифинги приказваха за " финландизацията " на Украйна, форма на неутралитет, концепция, която е била изтъквана и преди. Говорейки в Украйна във вторник, Макрон отхвърли да е произнесъл думата нито пред публицисти, нито пред политически водачи.

Финландия, която споделя 1335 км граница с Русия, избра през 1947 година да не става член на НАТО и подписа " контракт за другарство " с Русия, който включваше ограничавания за размера на армията на Финландия и други ограничавания върху нейния суверенитет. Така наречената теория Паасикиви - кръстена на Юхо Кусти Паасикиви, нейния президент по това време - все пак сътвори политически консенсус във Финландия, до момента в който въпросът не беше по подигравка на ориста още веднъж отворен от сегашния финландски президент Саули Ниинистьо, угрижен от това, което Русия прави, с цел да заплашва националните суверенитет.

Но има сериозна разлика сред Украйна и Финландия. На процедура Украйна ще бъде задължена от външни сили да заеме статута на неутрална страна. Предвид бурните връзки на Украйна с Русия и насилието в източната част на страната, наподобява малко евентуално Украйна в миналото да желае да се трансформира във Финландия 2. По-малка опция би била правото на Украйна да се причисли към пакта за защита по собствен избор може да бъде прекратено, само че на процедура отсрочено.

Подобна дефиниция може да бъде изяснена от изказванието на Макрон на конференцията, че нова архитектура за сигурност в Европа не би трябвало да се основава посредством анулация на правото на страните да се причислят към алианса на НАТО.

Възможният статут на Украйна в НАТО е нещо като мираж, защото страната не е покрай началните стадии на участие в НАТО и разискването на тематиката евентуално замъглява същинската точка на спора - желанието на Русия да докара Украйна не до форма на неутралитет, а назад в своята сфера на въздействие въз основа на това, че счита държавното управление в Киев за нелегитимно.

Окончателното предложение на Макрон беше " прецизното и тотално " осъществяване на съглашението от Минск, съглашението от 2014-15 година, което съдържа основите за дефинитивно споразумяване на украинския район на Източен Донбас, елементи от който са под контрола на проруските сепаратисти от април. 2014 година Тъй като сепаратистите и Киев не са съгласни по отношение на това какво изисква Минск, изключително във връзка с последователността, " прецизното осъществяване " обяснява единствено до степен, в която алармира, че международните сили ще окажат възобновен напън и към двете страни за реализиране на съглашение за изтеглянето на силите, свободни избори и конституционния статут на бунтовническите райони.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба предходната седмица отхвърли специфичен статут. Русия, за разлика от това, би желала специфичен статут да включва несъгласие върху националната външна политика, нещо, което Киев би видял единствено като утвърдено от Запада разчленяване на страната със мощ. Но Макрон най-малко може да се опита да притегли украинското държавно управление към набор от стъпки за това по какъв начин могат да се проведат локалните избори в Донбас и изтеглянето на силите. Това е проблем, който разочарова дипломатите от 2015 година

Макрон, както самият той признава, може да открие, че освен неуместно огромната маса на Путин държи Запада и Русия толкоз надалеч едни от други.
 Макрон и Путин разговаряха над 5 часа в Кремъл
Макрон и Путин разговаряха над 5 часа в Кремъл

Кризата в Украйна е била съществена тема
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР