Ватикански кардинали, натоварени да се грижат за доктрината на Католическата

...
Ватикански кардинали, натоварени да се грижат за доктрината на Католическата
Коментари Харесай

Ватиканът не приема германското предложение за жени свещеници

Ватикански кардинали, натоварени да се грижат за доктрината на Католическата черква, показаха в четвъртък песимизъм към промени, препоръчани от Римокатолическата черква в Германия, които плануват и ръкополагането на дами, съобщи ДПА.

Дискусия за отваряне на свещеничеството за дами е неуместна, сподели кардинал Луис Ладария, началник на ведомството в Римската курия за доктрината на вярата.

Кардиналът означи, че документите, показани досега от придвижването „ Синодална пътека “ се основават на изказвания, които не са изцяло подкрепени.

Коментарът на испанския свещеник беше изработен предходната седмица на среща с немски епископи в Рим, само че беше оповестен едвам в четвъртък от ватиканския вестник „ Осерваторе романо “.

По отношение на половите злоупотреби в границите на църквата в продължение на десетилетия, Ладария сподели, че църквата не би трябвало да бъде обсъждана като организация, основала изискванията за полово принуждение. Той се опълчи и на концепциите за полово обучение в църквата, препоръчано от немски реформатори.

Канадският кардинал Марк Уеле – началник на дикастерията за епископи във Ватикана, предизвести за заплаха от „ латентна схизма “ в следствие от дейностите на придвижването „ Синодална пътека “, въпреки то да не се стреми към това.

Конфликтна точка е и оценката на „ Синодална пътека “ за бъдещата роля на епископите след многократните кавги в Германия.

Уеле сподели, че съгласно него случаите със полово принуждение се употребяват, с цел да се прокарат концепциите за църковна промяна, в това число тези на немски теолози, които от десетилетия влизат в конфликт с Рим.

Движението „ Синодална пътека “ се състои от еднакъв брой епископи и миряни католици, както и от членове на религиозни ордени. То стартира да работи през 2019 година и би трябвало да завърши активността си следващата година.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР