Васил Терзиев положи клетва като кмет на София. Това се

...
Васил Терзиев положи клетва като кмет на София. Това се
Коментари Харесай

От страната на София. Васил Терзиев встъпи в длъжност като столичен кмет

Васил Терзиев постави клетва като кмет на София. Това се случи в понеделник на първото съвещание на Столичния общински съвет (СОС) след локалните избори на 29 октомври.

Новината идва седмица откакто станаха ясни за столичен кмет, който се организира на 5 ноември. Терзиев, който беше повдигнат от ПП-ДБ и „ Спаси София “, завоюва с 48,2% от вота на гласувалите софиянци, а Ваня Григорова от „ Българска социалистическа партия за България “ остана втора с 46,89% поддръжка. Разликата сред двамата претенденти е 4786 гласа .

Заради дребната разлика и в изборния развой изгубилата Ваня Григорова и изиска Терзиев да не встъпва в служба, преди Административният съд в София да се произнесе. Съдът обаче, с което Терзиев е разгласен за победител в изборите.

Това разреши на Терзиев да встъпи в служба.

„ Заклевам се в името на Република България да съблюдавам Конституцията и законите на страната и във всичките си дейности да се управлявам от ползите на жителите на Столична община и да работя за тяхното благополучие “, гласеше неговата клетва.
 Кадър от първото съвещание на новия общински съвет в София
„ Довчера бяхме в акция и бяхме политически съперници “, сподели Терзиев в приветствието си към новите общински съветници. Сред тях са главните му съперници в кметската конкуренция - Ваня Григорова и претендентът на ГЕРБ Антон Хекимян .

„ След като всички се заклехме, мисля, че сме на една страна - от страната на София. Нужно е да пазиме ползите на всички в града, без значение от нашите политически разлики и визии “, добави новият кмет.
Новият общински съвет
Заедно с Терзиев в понеделник се заклеха и, които бяха определени след първия тур на локалните избори.

В новия състав на СОС влизат 61 общински съветници. Най-голямата част от тях - 23 , са от ПП-ДБ. Те обаче не са задоволителни, с цел да може обединението да си обезпечи болшинство.

На второ място са ГЕРБ-СДС с 14 общински съветници. Местната коалиция „ Българска социалистическа партия за България “ има 9 съветници, а „ Възраждане “ - 8. По трима съветници влязоха в СОС от „ ИТН “ и „ Синя София “, а един е от Вътрешна македонска революционна организация.
Новите районни кметове
На първото съвещание на СОС клетва поставиха и. Те са 24 . 17 от тях са от ПП-ДБ, трима са от ГЕРБ, а двама са самостоятелни.

Двама от районните кметове - Трайчо Трайков на „ Средец “ и Димитър Божилов на регион „ Триадица “,. Останалите станаха ясни след балотажа.

Избраните кметове на кметства в границите на Столична община също встъпиха в служба по време на съвещанието.

За пръв път от 2005 година насам кметът на София не е от ГЕРБ. През 2005 година този пост зае водачът на ГЕРБ Бойко Борисов , а от 2009 година градоначалник на столицата беше Йорданка Фандъкова .

На 29 октомври в страната се организираха локални избори. На в София Терзиев завоюва 31,8% поддръжка (119 121 гласа). Ваня Григорова беше втора с 21,6% (80 875 гласа), а Антон Хекимян остана на трето място.

Терзиев беше на София. За кандидатурата му. Той е бизнесмен и вложител, съосновател на софтуерната компания „ Телерик “ .

Предизборната му акция, свързани с принадлежността на членове на фамилията на Терзиев към структурите на комунистическата Държавна сигурност (ДС).
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР