Вашингтон трябва да засили натиска върху Москва, тъй като руският

...
Вашингтон трябва да засили натиска върху Москва, тъй като руският
Коментари Харесай

Ген. Дейвид Петреъс: САЩ трябва да затегнат гайките на руската икономика

Вашингтон би трябвало да ускори натиска върху Москва, защото съветският президент Владимир Путин е изправен пред огромни военни и стопански неуспехи, споделя някогашният шеф на Централно разузнавателно управление на САЩ Дейвид Петреъс пред CNN.


„ Путин е в доста, доста сложна обстановка “, сподели Петреъс в телефонно изявление. „ Трябва да продължим да затягаме гайките “.

Представата за желязната хватка на Путин върху властта беше разрушена от протеста на ЧВК „ Вагнер “ предишния месец - кратковременно въстание, което обаче представляваше най-голямото предизвикателство към ръководството на съветския водач, откогато той пристигна на власт през 90-те години на предишния век.

Петреъс, който сега е заместник-председател на световния институт KKR, съобщи, че Путин е изправен пред „ кръвопролития на бойното поле “, както и „ в стопанската система, на вътрешния фронт “.

„ Това не е толкоз неприятно, колкото доста от нас се надяваха да бъде. Все отново те имат проблеми на домашния фронт “, сподели той за икономическото състояние на Русия.

Четиризвездният военачалник в оставка цитира редица събития, които илюстрират сериозните проблеми в съветската стопанска система, в това число възходящите бюджетни дефицити на Москва, напускането на повече от 1000 огромни западни компании, отдръпването на огромните производители на нефт и техните превъзходни технологии, както и спирането на огромна част от търговията с Европа.

Приходите на съветското държавно управление от нефт и газ са намалели с 47% до 3,38 трилиона рубли (37,4 милиарда долара) през първата половина на годината по отношение на същия интервал на 2022 година, заяви Ройтерс в сряда, базирайки се на данни на финансовото министерство. Данъчните приходи са намалели заради по-ниските цени и размери на продажбите.

Петреъс, някогашен началник на Централното командване на Съединени американски щати, съобщи, че Русия е изправена и пред приключване на мозъци, породено от големия брой надарени жители, които са напуснали страната след началото на войната през февруари 2022 година

„ Те изгубиха стотици хиляди от най-хубавите и най-умните си хора - които към този момент не желаеха да живеят в страна, която е международен парий “, сподели той.

Икономика, която се разпада

Западните наказания не са нанесли гибелен удар на съветската стопанска система. Някои, измежду които икономистът Лари Съмърс, настояват, че икономическите наказания против Русия не са нанесли толкоз мощен удар, колкото се очакваше, тъй като не са наложени наказания от задоволително страни.

Други, като професора от Йейл Джефри Зоненфелд, настояват, че глобите „ работят извънредно добре “ против Русия.

„ Русия към този момент не е икономическа суперсила. Това е стопанска система, която се разпада “, сподели Зоненфелд пред CNN.

Бавната ерозия на икономическата мощност на Русия се отразява на бойните полета в Украйна. Въпреки че мнозина на Запад допускаха, че армията на Путин бързо ще смъкна държавното управление в Киев, войната в Украйна се проточи към този момент близо година и половина.

И Петреъс счита, че войната няма да завърши, до момента в който „ Путин не осъзнае, че това не е стабилно “.

Игра на котка и мишка

Разбира се, това е една от задачите на западните наказания против Русия: да създадат прекомерно мъчително за Москва продължаването на войната.

Петреъс похвали " доста впечатляващата " санкционна акция на Министерството на финансите, ръководена от заместник-министъра на финансите Уоли Адейемо.

Но някогашният началник на Централно разузнавателно управление на САЩ означи сложността на актуалните наказания, при които страните-мишени постоянно намират способи да заобикалят рестриктивните мерки.

Така да вземем за пример американски чиновници настояват, че с цел да заобиколи западните забрани за продажба на технологии на Русия, Москва внася съдомиялни машини, перални и други кухненски уреди, с цел да употребява техните усъвършенствани компютърни чипове в ракети, самолети и на други места.

„ Това е същинска игра на котка и мишка. Изисква се голямо неизменност и внимание към детайлите “, сподели Петреъс. „ Предизвикателството е обвързвано единствено с големия потенциал и ширина на лентата “.

Петреъс прикани Съединени американски щати и сътрудниците им да „ продължат да стягат “ икономическите наказания и експортния надзор върху Русия и да „ сведат до най-малко разочароващия “ брой на страните, искащи да търгуват с Москва.

„ Трябва да продължим да я преследваме - и аз съм уверен, че ще го създадем “, сподели той.

Твърде внимателни?

Професорът от Йейл Зоненфелд се съгласи, че може да се направи повече за оказване на напън върху Москва, в това число по-добро следене на частите за авиониката и микрочиповете, които в последна сметка попадат в Русия посредством трети страни.

„ Има приключване на информация в чиповете и авиацията. Това би могло да се управлява по-добре “, сподели той.

Изпълнителният шеф на KKR похвали администрацията на Джо Байдън и Конгреса за това, че са свършили „ изключителна работа “ в поддръжка на Украйна и са запазили западния съюз.

Въпреки това той изрази отчаяние, че Вашингтон не е работил по-бързо, с цел да даде на Украйна цялата военна техника, която съгласно формалните лица в Киев е нужна.

„ Има някакъв модел, при който Украйна желае нещо, ние споделяме: " Не ", след това " вероятно ", след това " може би " и най-после удовлетворяваме молбата им. Но в това изпитание се губи време “, споделя Петреъс. „ Бяхме малко прекомерно внимателни “. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР