Вашингтон ще сезира Съвета за сигурност на ООНИзползвани били за

...
Вашингтон ще сезира Съвета за сигурност на ООНИзползвани били за
Коментари Харесай

КНДР доставила ракети на Русия

Вашингтон ще сезира Съвета за сигурност на Организация на обединените нации
Използвани били за удари против Украйна

Пхенян изстреля снаряди към Южна Корея

Северна Корея наскоро е доставила ракети на Русия, които са били употребявани в масирани офанзиви в Украйна през последните дни. Това разгласи Белият дом, като осъди “сериозното и обезпокоително нарастване ” на поддръжката на Пхенян за Москва, съобщи Агенция Франс Прес.

“Нашата информация сочи, че Северна Корея наскоро е предоставила на Русия системи за изстрелване на балистични ракети и няколко балистични ракети, някои от които след това са били употребявани на 30 декември и 2 януари при удари по Украйна ”, съобщи представителят на Съвета за национална сигурност на Съединени американски щати Джон Кърби.

Сега Съединени американски щати и техните съдружници ще отнесат въпроса до Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, защото това прекачване на ракети съставлява нарушаване на глобите на Организация на обединените нации против Северна Корея (които са гласувани и от Русия), сподели Кърби.

Той също така добави, че Москва има намерение също да купи ракети от различен собствен съдружник - Иран. “Ще наложим спомагателни наказания против тези, които работят за улеснение на този трансфер на оръжия сред Русия и Северна Корея и сред Русия и Иран ”, безапелационен бе Кърби.

Днес Киев удостовери информацията на Вашингтон, че Русия е нанесла удари по Украйна с балистични ракети, създадени в Северна Корея. “Вече няма дегизировка, като част от своята откровена геноцидна война Руската федерация за първи път нанесе удар по територията на Украйна с ракети, получени от... Северна Корея ”, написа в обществената платформа “Х ” Михайло Подоляк - консултант на украинския президент Володимир Зеленски.

А Южна Корея заяви, че съгласно нейна разследваща информация КНДР е доставила на Русия повече от един милион снаряда.

Междувременно сутринта Северна Корея изстреля артилерийски снаряди покрай противоречивата си морска граница с Южна Корея в нарушаване на нежното военно съглашение от 2018 година

Съветът на началник-щабовете в Сеул заяви, че КНДР е изстреляла над 200 снаряда във водите северно от противоречивата им западна морска граница, като назова севернокорейските учения провокация, макар че няма данни за вреди, породени от изстрелите. Южна Корея разгласи, че също ще предприеме сходни учения. Жителите на разположения на първа линия южнокорейски остров Йонбьон са били помолени да се изтеглят, защото са планувани морски стрелби.

Споразумението от 2018 година изисква Северна и Южна Корея да спрат ученията с бойни стрелби, както и въздушното наблюдаване в буферните и неразрешените за полети зони.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР