Вашингтон се намесва все по-дълбоко в украинския конфликт, губейки инстинкта

...
Вашингтон се намесва все по-дълбоко в украинския конфликт, губейки инстинкта
Коментари Харесай

За Русия отношенията със САЩ сега са дори по-лоши, отколкото през Студената война

Вашингтон се намесва все по-дълбоко в украинския спор, губейки инстинкта си за самозапазване. За това предизвести съветският дипломат във Вашингтон Анатолий Антонов в публикация на сп. " Нюзуик ", представена от ТАСС.

По негови думи доставките на все по-мощни оръжия за Киев приказват за настройката на Съединени американски щати за ескалация.

Ясно е, че сме в началото на комплициран и дълъг път на създаване на един многополюсен свят, посочи дипломатът по отношение на въздействието на украинската рецесия върху руско-американските връзки и процеса на промяна на международния ред.

" Русия се застъпва за това, че в бъдещата система на интернационалните връзки би трябвало да се вземат поради ползите на всички участници и че новите центрове на развиване в Азия, Африка, Латинска Америка и Близкия изток могат да имат еднообразно влияние върху световните процеси, наред с Русия и Съединени американски щати. Нашите оферти срещат от ден на ден схващане и поддръжка в разнообразни райони на планетата ", акцентира Антонов.

" Наивно е да се допуска, че в хода на гореспоменатата промяна съперничеството сред Руската федерация и Съединените щати ще спре за една нощ. Вашингтон сигурно ще направи всичко допустимо, с цел да резервира водещата си позиция и да " заглуши " нашия глас ", добави посланикът.

Според него " руско-американското опълчване, в случай че желае да продължи, би трябвало да бъде взаимно почтително ".

Това е основата както на дипломатическата процедура, по този начин и на обикновеното човешко другарство, посочи Антонов.

Той напомни записките на някогашния руски дипломат в Съединени американски щати Анатолий Добринин, които разкриват, че дори по време на Студената война " е участвал главният съставен елемент на междудържавното взаимоотношение - същинското предпочитание да се разбираме ".

" Днес не виждаме сходно отношение на Вашингтон. Напротив, русофобията дотолкоз надвива над творчеството и здравия разсъдък, че Съединени американски щати от ден на ден се въвличат в украинския спор, губейки инстинкта си за самозапазване ", акцентира дипломатът.

" Последиците от по-нататъшното увеличение на доставките на оръжие за киевските нарушители са в действителност непредсказуеми. Администрацията на президента на Съединени американски щати Джо Байдън изцяло подценява нашите опасения, които ние оповестяваме на нашите събеседници по всички налични канали ", добави Антонов. " Практическите стъпки на Белия дом, който непрестанно " подвига залозите ", изпращайки все по-мощни оръжия, сочат единствено едно: Вашингтон упорства за ескалация ", заключи той.

" В този подтекст е редно още един път да напомним на сътрудниците за особената отговорност на нашите страни за поддържане на световната сигурност ", акцентира още Антонов, който означи, че Русия и Съединени американски щати споделят " други общи цели, в това число битката с интернационалния тероризъм, изменението на климата, пандемиите, както и обезпечаването на непоклатимост в Арктическия район ".

Руският делегат се съгласи с мнението на някогашния държавен секретар на Съединени американски щати и консултант по националната сигурност Хенри Кисинджър, който съобщи, че при новия международен ред " обичайният американски идеализъм би трябвало да се съчетае с деликатна оценка на актуалните действителности ".

Затова се надявам, че Вашингтон въпреки всичко ще се вслуша в нашите причини и ще схване градивен метод към украинската криза и обвързваните с нея опасности, приключи Антонов.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР