Вашингтон. Посланикът на САЩ Кърт Волкър наскоро заяви пред The

...
Вашингтон. Посланикът на САЩ Кърт Волкър наскоро заяви пред The
Коментари Харесай

Atlantic Council: Забравете „Джавелините“. От какво се нуждае Украйна, за да спре Путин

Вашингтон. Посланикът на Съединени американски щати Кърт Волкър неотдавна съобщи пред The Guardian, че Съединени американски щати са подготвени да дават на Украйна оръжия, с които тя да се отбрани. Няма подозрение, че Киев се нуждае от тези оръжия; в Азовско море и в Черно море Москва води едновременна военна и икономическа война против Украйна. Тя блокира Азовско море за укриански кораби и си присвоява правото да инспектира „ задграничните “ кораби, а също така разшири изключителната си морска зона чак до Одеса, написа Стивън Бланк за мозъчния концерн Atlantic Council . Материалът е показан без редакторска интервенция.

Москва има опцията да реализира десант на украинския бряг, посредством който да изолира Мариупол от останалата част на Южна Украйна. Това се случи, откакто Русия ускори сухоземните, въздушните и военноморските си част в и към полуостров Крим.
Какво би представлявала тази офанзива? Десантът може елементарно да бъде сбъднат посредством масиран огън от корабите против разположените на брега цели. Друга опция е използването единствено на въздушно-десантни елементи, или комбинирането им с десантна интервенция, или военноморска интервенция на корабите, които да обстрелват брега. Фактът, че задачите въздушно-десантни войски (ВДВ) на Русия вземат участие в маневрите „ Восток-2018 “ в Далечния Изток може да значи, че Москва приготвя тези елементи за предстоящ „ десант “, което значи потреблението им за първата фаза на комбинирана военна офанзива против украинската черноморска брегова линия.

Блокадата на Азовско море от Русия може да обхване цялото украинско крайбрежие, в това число Одеса и може също да бъде употребена за заграбване на украинските енергийни депозити, които не престават да са под контрола на Киев в Черно море (присвояването на украинските енергийни уреди беше главната цел на първата интервенция в Крим през 2014 година). Руските интервенции би трябвало да бъдат обсъждани като откровена военна интервенция и икономическа война. Без да изстрелят и един патрон, или да работят по искрено незаконен метод, руснаците съумяха изкусно да комбинират военния с икономическия напън, сигурен знак за морска и военноморска хибридна война.

В момента има въпиюща потребност да се помогне на Украйна. Няма признаци, че диалозите на Волкър с пратеника на Москва Владислав Сурков ще продължат скоро, или за това, че Москва има нови хрумвания по какъв начин да приключи тази война.Всъщност, Волкър мисли, че Кремъл няма да прави огромни овертюри преди Украйна да избере нов президент и състав на Народното събрание, което би трябвало да се случи през 2019 година и вероятно е прав.

Кой е най-бързият метод Украйна да получи нужните оръжия, с цел да се опълчи на съветска атака откъм морето? Изпращането на противокорабни ракети US-AGM-84 Harpoon Block II, AGM-158C LRASM A и Norwegian Naval Strike Missile. Но на Киев също ще му би трябвало съответната платформа за изстрелване и насочваща система и по-точно радар.

След като Москва отхвърля да договаря за изпълняването на изискванията на Минск II, Съединени американски щати и техните основни европейски съдружници би трябвало да комбинират спомагателен боен напън, целящ да усъвършенства самоотбраната на Украйна с все по-тясно съдействие и напън над Москва. Причините за това са явни.

Сигурността на Украйна е основна за европейската сигурност. Инвазията в Крим и Донбас заплашва освен Украйна, само че и огромна част от Европа. И точно тази инвазия разсъни Европа от догматичните й брътвежи за епоха на мира, или това, че Русия е приела статуквото, Независимо от това, съдействието сред съдружниците е под опасност, освен от Москва, само че и от Белия Дом. Безразсъдните изказвания на президента Доналд Тръмп по отношение на интернационалните връзки изплашиха толкоз доста съдружниците, че Франция и Германия желаят да разчитат на напълно европейски сили за сигурност и войска, което единствено ги отдалечава от НАТО. Нито едно европейско държавно управление няма да харчи пари за две разнообразни армии.

Невежите старания на Тръмп за осуетяване на съдействието сред съдружници са една от аргументите за това, Путин да се въздържа от правенето на отстъпки, които ще оказват помощ за възобновяване на комерсиалните и икономическите връзки сред Русия и Запада и мира в Европа. Политиките на Путин показват, че той продължава да работи все едно чака европейската коалиция да се разпадне, в случай че той издържи задоволително дълго. Съответно, „ туитовете “ на Тръмп и намесите му освен фрагментират съюзническото единение в НАТО, само че и подтикват търсенето на други възможности на американското водачество в Европа. Те също слагат под опасност един от ползите, които неговата администрация твърдо поддържа, а точно – защитата на Украйна.

Краят на Студената война откри правилото на неделимостта на европейската сигурност. Инвазиите на Путин в Грузия и Украйна сложиха на тестване този принцип. Без солидна поддръжка от Съединени американски щати за нашата най-велика дипломатическа победа, рискът от война се усилва доста. Търсенето на други възможности на НАТО към момента не е почнало действително, само че в случай че Тръмп продължи с невежата си реторика това сигурно ще подкрепи този развой. Единственият печеливш ще е Владимир Путин. Ако Украйна ще възвръща сигурността, независимостта и териториалния си интегритет, оръжията няма да са задоволителни. Война, водена при липса на политическо съгласие за това какво би представлявал същински дългогодишен мир в Европа води единствено до нови спорове, от които никой няма да бъде по-добре, в сравнение с преди този момент.

Превод и редакция: Иван Христов

Още военни вести четете в профилираното издание на Фокус " Военни вести "
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР