Американското военно натрупване в Персийския залив рискува „опасна“ ескалация на Иран: Анализатори

...
Вашингтон, окръг Колумбия – Продължаващото военно натрупване на Съединените щати
Коментари Харесай

Вашингтон, окръг Колумбия – Продължаващото военно натрупване на Съединените щати в Персийския залив рискува „опасна“ конфронтация с Иран, САЩ- базирани анализатори казаха, докато двете страни продължават да се борят да разрешат проблемите си чрез дипломация.

Пентагонът обяви тази седмица, че хиляди американски войници са разположени в региона, за да помогнат за защитата на морските пътища, като тези в Ормузкия пролив, от ирански „тормоз“.

Новинарската агенция Асошиейтед прес също съобщи миналата седмица, че американската армия обмисля разполагането на въоръжен персонал на търговски кораби, преминаващи през пролива – основният вход към Персийския залив – което би било безпрецедентно действие.

Този доклад предизвика гневна реакция от страна на Иран, който заяви, че ще оборудва своя флот на Революционната гвардия с дронове и ракети в отговор на действията на САЩ.

Сина Туси, старши сътрудник в мозъчния тръст Center for International Policy във Вашингтон, каза, че президентът на САЩ Джо Байдън удвоява „провалената политика“ на своя предшественик Доналд Тръмп за икономическа война и ескалация срещу Иран.

Връзките между САЩ и Иран стават все по-обтегнати от 2018 г., когато Тръмп отмени многостранна ядрена сделка, според която Техеран намали ядрената си програма в замяна на премахване на международните санкции срещу икономиката му.

„Историята на тази политика – не само през последните пет години, но и в продължение на десетилетия – е, че тя ще доведе до цикъл на взаимна ескалация, където САЩ ще ескалират, а Иран ще се противопостави. Така че това е много опасно“, каза Туси пред Al Jazeera.


Изземвания на кораби

През последните няколко месеца САЩ обвиниха Иран, че е заловил няколко международни кораба, преминаващи през Персийския залив.

Но анализаторите подчертаха, че неотдавнашното поведение на Техеран в стратегическите води дойде, след като Вашингтон конфискува ирански петролен танкер като част от усилията си за налагане на санкции.

Корабът в момента е край бреговете на Тексас, но няколко американски медии съобщиха, че американските петролни компании отказват да наддават за конфискувания петрол от страх от иранско отмъщение срещу собствените им кораби в Персийския залив.

И двете страни се опитват да покажат, че могат да отмъстят на агресивните ходове на другата страна, каза Туси, който предупреди, че САЩ и Иран са на „стълба на ескалация“, която може да доведе до конфликт.

И перспективата за дипломация се помрачи тази година.

Байдън встъпи в длъжност в началото на 2021 г. с обещание да съживи ядреното споразумение с Иран – официално известно като Съвместен всеобхватен план за действие (JCPOA).

Но тъй като няколко кръга непреки преговори не успяха да възстановят пакта, Вашингтон продължи да налага своя режим на санкции срещу Техеран и натрупа още наказания.

Публизираните преговори за JCPOA в крайна сметка бяха спрени и опитите за възстановяването им бяха усложнени от иранските репресии срещу антиправителствените протестиращи и обвиненията, че Техеран предоставя на Москва дронове за използване в Украйна.


„Опасен коктейл“

Райън Костело, политически директор в Националния иранско-американски съвет (NIAC), базирана във Вашингтон група, която подкрепя американската дипломация с Иран, също каза, че заглавията за укрепване на американското военно присъствие в Персийския залив се четат като „връщане назад ” до ерата на Тръмп.

Костело каза, че докато администрацията на Байдън твърди, че се опитва да възпре Иран да тормози кораби, Техеран може да гледа на засиленото военно присъствие на САЩ като на тласък, за да улесни Вашингтон да завзема ирански танкери.

„Това е опасен коктейл, който се сглобява“, каза той пред Al Jazeera.

Иран отхвърли военното участие на САЩ в Персийския залив като враждебна чуждестранна намеса.

„Какво общо имат Персийският залив, Оманският залив и Индийския океан с Америка?“ каза говорителят на иранските въоръжени сили бригаден генерал Аболфазл Шекарчи, цитиран от полуофициалната новинарска агенция Tasnim. „Каква е работата ви тук?“

Пентагонът обаче каза, че скорошните му разполагания в региона се вписват в дългогодишната политика на САЩ за работа с партньори за „възпиране на потенциална агресия, за да се запазят тези морски пътища отворени“.

Голяма част от петрола в света тече през Персийския залив, което има огромни последици за енергийния пазар и световната икономика.


Ролята на САЩ в региона

Последните напрежения идват няколко месеца след като правителствата на Иран и Саудитска Арабия – последното от които е основен съюзник на САЩ – се съгласиха да възстановят отношенията си в сделка с посредничеството на Пекин, която беше приветствана от Вашингтон.

Все пак администрацията на Байдън се стреми да се утвърди отново в региона, след като споразумението между Техеран и Рияд повдигна въпроси относно ролята на САЩ в Близкия изток.

Имад Харб, директор на изследванията в Арабския център във Вашингтон, каза, че отвъд проблема с морските пътища Вашингтон се опитва да подчертае своя ангажимент към региона в послание както към съюзници, така и към противници.

„Това също така изпраща съобщение до Китай и Русия, че Съединените щати наистина все още са много заинтересовани от това, което се случва в Близкия изток, все още са загрижени за това, което прави Иран и все още са загрижени за утвърждаването на влиянието си – и доколкото Притеснен съм – хегемония в региона“, каза Харб пред Ал Джазира.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР