Вашингтон обяви, че поставя 8500 американски военни в готовност при

...
Вашингтон обяви, че поставя 8500 американски военни в готовност при
Коментари Харесай

САЩ поставя 8500 военни в готовност да бъдат изпратени в Европа

Вашингтон разгласи, че слага 8500 американски военни в подготвеност при потребност да бъдат изпратени в Европа в къси периоди, на фона на рецесията Русия-Украйна. Решението дали и по кое време да стане това би трябвало да бъде взето от НАТО.

Москва отвърна, че дейностите на Съединени американски щати водят до повишаване на напрежението. Руската войска организира нова серия военни учения покрай Украйна.

Единство и тясната координацията по рецесията с Украйна сред съдружниците от двете страни на Атлантика. Президентът Джо Байдън разговоря с водачите на Франция, Германия, Италия, Англия и Полша, както и с ръководителите на Европейски Съюз и НАТО. Темата - възпирането на съветска експанзия против Украйна в две направления - подготовката за налагане на ограничения, които биха довели до мъчителни политически и стопански последствия за Русия и също така - укрепването на източния фланг на НАТО.

" Имах доста, доста добра среща, цялостно единогласие с всички европейски водачи ", съобщи Джо Байдън, президент на Съединени американски щати.

След диалога Пентагонът разгласи, че 8500 американски военни са сложени в подготвеност за изпращане в Европа. Тези сили ще бъдат ситуирани стремително на европейска земя, единствено в случай че НАТО задейства силите си за бързо реагиране и няма да бъдат дислоцирани в Украйна.

" На тези войски не е предоставена задача. Няма заповеди за разполагане. Разпоредено им е да бъдат в подготвеност, в някои случаи, за доста по-кратко време от нормално ", съобщи Джон Кърби, представител на Пентагона.

Решението на Пентагона беше взето часове, откакто генералният секретар Столтенберг разгласи укрепване на наличието на НАТО в Източна Европа с кораби и самолети, с опция за изпращане и на още военнослужещи.

Кремъл разгласи, че дейностите на Вашингтон водят до нагнетяване на напрежението.

" Наблюдаваме с огромно безпокойствие американските дейности ", разяснява Дмитрий Песков, представител на Кремъл.

Песков акцентира, че новината за слагането на 8500 американски военин в подготвеност за изпращане в Европа, не трансформира хода на договарянията, а Москва се надява да получи писмения отговор на НАТО и Съединените щати по отношение на настояванията за гаранции за своята сигурност тази седмица.

Междувременно съветското Министерство на защитата популяризира фрагменти от учения с ракетните комплекси Искандер в западния боен окръг, който граничи с Европа. Целта е да се ревизира бойната подготвеност. Ученията ще продължат до 29 януари. Учения с присъединяване на 6000 военнослужещи се организират и в южния боен окръг, който граничи с Украйна.

Европейската комисия разгласи, че напредва с подготвянето на мощни ответни ограничения против Русия, в случай че разговорът с Москва не успее. Политическите последствия и икономическата цена за Русия ще са големи, в случай че тя наруши териториалната целокупност и суверенитета на Украйна - предизвестиха от Брюксел.

Полша изрази угриженост от реакцията на Германия по рецесията във връзка със известия, че Берлин блокира желанието на Естония да изпрати военна помощ на Украйна.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР