Вашингтон/Москва. Санкциите на САЩ против Русия заради случая Скрипал“ влизат

...
Вашингтон/Москва. Санкциите на САЩ против Русия заради случая Скрипал“ влизат
Коментари Харесай

Влизането в сила на новите американски санкции срещу Русия - реакции в руския печат

Вашингтон/Москва. Санкциите на Съединени американски щати срещу Русия поради „ случая Скрипал “ влизат в действие в понеделник, 27 август, заяви представител на Държавния департамент, написа електронното издание на съветския вестник „ Известия “ .
Описанието на рестриктивните мерки, които се вкарват за хипотетичното „ потребление от Русия на химически оръжия в нарушаване на интернационалното право… срещу личните им жители “, към този момент е оповестено и във Федералния указател на Съединени американски щати.
Санкциите встъпват в действие, сега на тяхното издание.
Както отбелязва „ РИА Новости “, глобите постановат възбрана на доставките в Русия на артикули с двойно предопределение и американски оръжия на държавни компании, прекратяването на всевъзможни помощи за Русия по закона за задгранична помощ от 1961 година, „ в допълнение към незабавната филантропична помощ “.
Санкциите постановат и отвод на Москва за „ заеми, кредитни гаранции и друга финансова помощ “.
Санкциите бяха оповестени на 8 август. Като причина е посочена отравянето на английския сътрудник и някогашен чиновник на Главното разследващо ръководство (ГРУ) Сергей Скрипал и неговата щерка Юлия в английския град Солзбъри.
От Държавния департамент не изключиха и втора вълна на наказания. Те могат да бъдат въведени през ноември и да обиден износа, да забранят отпущането на заеми върху юридически лица и да намалят равнището на дипломатическите връзки.
***

Вашингтон/Москва. В понеделник влиза в действие следващият пакет наказания срещу Русия. Впрочем, когато приказваме за това, можем единствено да допускаме – все още на подписването на документа към момента няма подобаващ подобен във Федералния указател на Съединени американски щати. По-рано Държавният департамент съобщи, че ограничаващите ограничения срещу Москва ще стартират да работят от 22 август, само че публично съобщение за това по този начин и не беше оповестено. Но не е значимо от какво е провокирано това закъснение – бюрократично недоразумение сред ведомствата или устрема на Белия дом още известно време да поддържа обстановката „ в напрежение “. При всички случаи това е техническа пауза, която по никакъв метод няма да повлияе на крайния резултат, написа формалното издание на държавното управление на Руската федерация „ Российская газета “ .
Настоящата вълна от наказания, или по този начин нареченият първи пакет, планува възбрана на продажбите в Русия на артикули с двойно предопределение, експорт на артикули и технологии, свързани с петролния и газов бранш.
Съществува и втори пакет, който, по оценки на специалисти, заплашва да намали и дори да прекрати дипломатическите връзки сред Москва и Вашингтон. Де факто той води до цялостното спиране на комерсиалните връзки сред двете страни, в това число и лишаване на правото на самолетите на съветските самолетни компании, намиращи се под държавен надзор, да правят кацания на територията на Съединени американски щати. Вторият пакет наказания може да бъде въведен в деяние три месеца след първия. Изявленията на Вашингтон, че може и да не се стигне до втория пакет – са от лукавия. При актуалното положение на мислене на американското статукво, никакви гаранции по отношение на тези обещания не може да съществуват.
Агенция „ Bloomberg “ цитира изказването на американския сенатор Джон Кенеди, направено по време на чуването пред банковата комисия. В частност сенаторът доста се възмущава, че съветската стопанска система към момента не е сложена на колене и съобщи, че е отчаян от това. И не е единственият.
Изтичането на информация в американските медии от Вашингтон със лист от наказания, под които може да бъде прибавен някакъв претекст във връзка с Москва, става регулярно. Сред последните – вестник „ Times “ разгласява опасност от налагане на наказания против адвокати, счетоводители и лобисти, които съветват, попадналите под ограничаващи ограничения съветски олигарси и техните компании в Съединени американски щати и Англия. Или информацията, получена в „ Bloomberg “ за създаването на законопроект в американския Сенат, който планува наказания за вложения в съветските енергийни планове, държавни облигации и софтуерна промишленост. Списъкът с това, върху което Конгресът на Съединени американски щати е подготвен да наложи наказания, може да продължи и повече. При това президентът Доналд Тръмп не може да анулира признатите законодателни наказания, даже в случаите, в които желае да подписа съглашение с Кремъл.
Интересен образец за това по какъв начин би трябвало да се реагира на нападателните дейности на Съединени американски щати в областта на стопанската система, показва Китай. В неделя Белият дом беше заставен да анулира плануваната по-рано аудиенция в Северна Корея на държавния секретар на Съединени американски щати Майк Помпео. А президентът Тръмп призна, че твърдият метод към Китай в областта на търговията е довело до там, че Пекин не оказва помощ на Белия дом в процеса на денуклеаризация на Корейския полуостров, което е правил преди. И Вашингтон ще може да разчита на тази помощ само, в случай че усъвършенства икономическите си връзките с Китай.
И още едно впечатляващо искрено изказване на Тръмп, върху което си заслужава да се размишления. Говорейки за външнополитическите триумфи, които е постигнал, срещайки се със севернокорейския водач Ким Чен-ун, президентът на Съединени американски щати разказа диалозите по този начин: „ Вижте, не дадох на Ким Чен-ун нищо, с изключение на наказания. Ние, целият свят, наложихме наказания на Северна Корея. Но ние имаме положителни връзки, въпреки и да не му дадох нищо. “ Цинично? Определено. Така че да се има вяра на „ великодушните “ обещания на Белия дом за „ разглеждане на опцията за анулация на съветските наказания при изискване, че Москва предприеме стъпки за взаимна работа по Сирия и Украйна “, вероятно не си заслужава. Според „ Times “ Вашингтон, в устрема си да причина оптимални вреди на Кремъл, е тръгнал по „ рисков път, върху който Съединени американски щати и техните съдружници може и да се препънат “. В актуалната обстановка Русия дава отговор на Съединени американски щати като работи в вероятност, усилвайки зависимостта от стопанската система на Съединени американски щати, търсейки слаби места в американската външна политика и работейки над връзките в Близкия изток и Китай, смята колумнистът на „ Российская газета “ Фьодор Лукянов.
***

Вашингтон/Москва. Съединени американски щати са подготвени да затегнат настоящия режим на антируски наказания, с цел да може по-добре да „ доближат до финален резултат “. В министерството на финансите на Съединени американски щати не изключват опцията за налагане на ограничавания върху тези компании, които дават на съветските жители всевъзможни професионални услуги – юридически, финансови и прочие, написа електронното издание на съветския вестник „ Независимая газета “ .
Това е невиждана мярка, която може съществено да удари пазарите на бизнес консултантите, настояват специалисти. Ограничението на работата на юристите като цяло наподобява на нарушаване на нормите на интернационалното право. „ Установените връзки на съветския бизнес с интернационалните консултанти могат и да бъдат прекратени на хартия, само че в действителност доста от тях ще продължат да дават своите услуги в скрита форма “, не изключват анализаторите.
Американските управляващи дават обещание да затегнат настоящите антируски наказания. В частност, рестриктивните мерки към този момент могат да се разпространят и към тези, които оказват на съветските компании, попадащи по глобите, каквито и да е професионални консултантски услуги. При този случай, под глобите най-после могат да попаднат и доста западни адвокати, счетоводители и лобисти, които съветват глобения съветски бизнес.
Повод за такива догатки е изявленията на заместник-министъра на финансите на Съединени американски щати Сигал Манделкер, която заяви, по време на чуванията пред банковата комисия на американския Сенат, че по закона „ За противопоставяне на съперниците на Америка чрез наказания “ министерството получава упълномощение за налагане на наказания срещу адвокати и финансови консултанти. „ В закона се споделя, че Съединени американски щати могат да постановат наказания против всевъзможни компании и лица, които спомагат на „ обилни покупко-продажби “ с организации от черния лист. Това ще има последици за компании във Англия, които дават съвещания за избрани съветски компании и жители “, заключва английският вестник „ Times “.
Руският вестник припомня, че още през април, след изказването на Англия, че Москва може да стои зад отравянето на Сергей Скрипал и неговата щерка, администрацията на Доналд Тръмп разгласи наказания срещу редица съветски магнати, служители и корпорации. Сега във Вашингтон оповестяват, че глобите могат да се разпространят и измежду техните консултанти – предоставящи им професионални услуги.
„ Ако Съединени американски щати фактически стартират да стягат достъпа до законни помощи за намиращите се под наказания лица, то следствията ще бъдат както в проекта за наблюдаване на условията, по този начин и в точките за правата на индивида “, английските медии цитират мнението на юриста на „ Peters & Peters “ Анна Брадшоу.
Британските служители и преди са подлагали на критика компании, консултиращи съветски компании по разнообразни въпроси. Така, да вземем за пример, в май под нападки попадна английската юридическа компания „ Linklaters “ поради своята работа с съветски компании. В „ Linklaters “, от своя страна, бяха „ доста сюрпризирани и обезпокоени “ от рецензията, написа „ Times “.
Подобно ограничаване няма да окаже най-хубавото въздействие върху способността на съветските компании от черния лист да се борят с задграничните искове. В същото време президентът на Русия Владимир Путин неотдавна сподели на американския си сътрудник Доналд Тръмп за юридическия триумф на редица съветски компании в американските съдилища. Не на последно място, съгласно съветския водач, в тези „ триумфи “ са изиграли роля задграничните адвокати. Само месец по-късно, мотивите за такива наслади у съветските служители става надалеч по-малко.
Настоящата мярка на американските управляващи за въвеждане на наказания срещу консултантите на съветските олигарси и компании е безусловно невиждана и нанася сериозен удар по интернационалното бизнес консултантство, смятат специалисти на „ Независимая газета “. „ Получаването на способена юридическа и финансова помощ разрешава за повишението на успеваемостта и качеството на ръководството на активи, опростява процедурите на взаимоотношения с разнообразни задгранични ведомства за компании, които са благосъстоятелност на съветски бизнесмени от черния лист. Ограниченията могат да бъдат съпоставени със възбрана за оказване на медицински услуги на заболели, които не дават отговор на избрани критерии “, твърди доцент Ирина Комарова от съветския стопански университет „ Плеханов “. Според нея консултантите, опасявайки се от проблеми с репутацията, ще бъдат принудени да се откажат от даването на услуги на съветски компании, до момента в който губят забележителна част от своето потребителско портфолио. Като резултат, това решение може да предизвика развиването на сенчесто консултантство, не изключва тя. „ Установените връзки на съветския бизнес с интернационалните консултанти могат и да бъдат прекратени на хартия, само че в действителност доста от тях ще продължат да дават своите услуги в скрита форма “, Комарова има вяра.
Засега всичко това припомня на разлюляване на въздуха с популистки речи, смята ръководещият сътрудник на експертната група „ Veta “ Иля Жарский. Колкото до рестриктивните мерки на даването на юридически услуги, то нарушава нормите на интернационалното право, продължава той. „ В сходство с основополагащите правила на интернационалното право всяко лице имат неотменимо право на приемане на юридическа помощ. Това, в частност, е одобрено в Организация на обединените нации, Всеобщата декларация за правата на индивида, Европейската спогодба за правата на индивида, както и в популярната Харта за правата на Съединени американски щати. И налагането на наказания против адвокати и юридически компании, оказващи услуги на намиращи се под наказания лица, нарушава нормите на интернационалното и американското право “, счита Жарский.
***
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР