Вашингтон/Киев. Украйна е в центъра на днешната геополитическа битка изток-запад,

...
Вашингтон/Киев. Украйна е в центъра на днешната геополитическа битка изток-запад,
Коментари Харесай

Time : Украйна се чувства изоставена на фона на разследването за импийчмъннт

Вашингтон/Киев. Украйна е в центъра на днешната геополитическа борба изток-запад, само че се усеща все по-самотна и зарязан от своите последователи на Съединени американски щати на фона на драмата към следствието за импийчмънт, която се развива във Вашингтон, написа авторитетното американско списание Time .
Посланикът на Съединени американски щати, която беше отстранена по-рано тази година и свидетелства в петък в Конгреса - не е сменена, нито пък авторитетният американски делегат, които имаше за задача да помогне на Украйна да потуши подкрепения от Русия сепаратистки протест. Останалите в Киев американски чиновници на по-ниско равнище поддържат извънредно ниска интензивност.
Ерозията на готовността на Вашингтон да отбрани своя източноевропейски съдружник оставя Украйна уязвима към възходящия съветски напън, тъкмо когато украинският президент Владимир Зеленски се насочва към договаряния с висок залог идващия месец с съветския президент Владимир Путин, с цел да се опита да приключи смъртоносния спор в Източна Украйна.
Украинците от ден на ден усещат, че следствието за импийчмънт в Съединени американски щати прави страната им токсична.
Член на комисията по външни работи на украинския парламент съобщи, че американските чиновници демонстрират все по-голямо равнодушие към Украйна и не са склонни да участват на съвещанията.
Това е изключително очевидно, съобщи законодателят, след оставката на специфичния делегат Кърт Волкър през септември, чието овакантяване докара до изгубването на координационен център, формиран от хора, занимаващи се с делата на Украйна.
Украинският народен представител разиска сензитивния проблем благодарение на Съединени американски щати, попаднал в центъра на политическата битка във Вашингтон при изискване, че името му няма да бъде разкривано. Украинските държавни чиновници отхвърлят да приказват за връзките с Съединени американски щати, до момента в който следствието за импийчмънт продължава, а авторитетните политици също са внимателни да кажат нещо обществено, което би могло да утежни още повече нещата за тяхната страна.
Москва е щастлива да запълни празнотата, като в допълнение затвърждава позицията на Русия на геополитическата фронтова линия на Европа, с последици за района. Смесените послания към Украйна от администрацията на президента Доналд Тръмп също вредят на дипломатическата доверие на Съединени американски щати в миг, когато американското външнополитическо въздействие към този момент понижава.

„ Политиката на Тръмп към Украйна наподобява непоследователна и несъстоятелна “, съобщи Никола Сунхуровски, началник на военните стратегии в Центъра „ Разумков “ - основан в Киев самостоятелен мозъчен концерн. " Това е като махало и на Киев му беше мъчно да се приспособява към новата обстановка. "
В телефонен диалог от 25 юли, който провокира следствието за импийчмънт, Тръмп принуди новоизбрания президент на Украйна Зеленски да проверява дейностите в страната на евентуалния му противник Джо Байдън, до момента в който администрацията на Тръмп задържа към 400 милиона $ военна помощ на Украйна.
Демократите настояват, че Тръмп е бил направил закононарушение „ рушвет и изнудване “, злоупотребявайки с длъжността си за персонална политическа полза. Президентът отхвърля непозволените дейности. В последна сметка военната помощ беше отпусната през септември, откакто Конгресът беше осведомен за телефонния диалог.
Според Сунхуровски военната помощ от Съединени американски щати съставлява към 10 % от бюджета на Украйна за защита. Той сподели, че американската помощ е нужна за поддръжка на незадоволително финансираната и неприятно екипирана украинска войска, само че е още по-решаваща като знак за решимостта на Вашингтон да застане твърдо зад своя съдружник.
" Военната помощ в Съединени американски щати е значим политически сигнал, показващ, че Украйна е жертва, а Русия е агресор ", сподели Сунхуровский. "
Администрацията на президента Барак Обама даде на Украйна несмъртоносни военни доставки, в това число радари за противопехотни ракети, устройства за нощно виждане и медицински произведения. Администрацията на Тръмп през 2017 година се съгласи да даде смъртоносни оръжия, като се ангажира да продаде за 47 милиона $ противотанкови ракети „ Джевлин “.
Съединените щати предадоха в сряда на две преобразувани патрулни лодки на украинския флот, част от над 1,6 милиарда щатски $ помощ от 2014 година насам. Изказвайки се на церемонията, американският делегат Джоузеф Пеннингтън даде обещание непрекъсната поддръжка на Съединени американски щати.
Това беше една от редките американски изяви с висока видимост в Украйна през последните седмици.
Докато американските предприемачи остават вездесъщи в Киев, идващи всекидневно с полети до летище Бориспол и пълнещи лобита на високите хотели в града, американските чиновници са незабележими, изключително тези, които посещават от Вашингтон. Когато асистентът на държавния секретар Дениз Натали гостува предишния месец, никоя от нейните срещи не беше оповестена обществено и медиите нямаха достъп.

Волкър, специфичният делегат на Съединени американски щати за мирните договаряния в Украйна, постоянно посещаваше Киев, поддържаше тесни контакти с страните от Европейския съюз, с цел да координира поддръжката си за Украйна и се срещна с съветския си сътрудник в отбрана на ползите на Украйна. Администрацията на Тръмп не е назначила заместител откогато Волкър подаде оставка.
Самият Тръмп насърчи Зеленски да се срещне с Путин и да " реши своя проблем. "
„ Колебанията на Тръмп и неналичието на ясна американска тактика принуждават Киев да направи отстъпки на Русия “, сподели Вадим Карасев, началник на Киевския институт за световни тактики. Това тревожи мнозина в Украйна, изключително преди дълго чаканата среща на Зеленски с Путин и с водачите на Франция и Германия на 9 декември.
След като някогашният президент на Украйна, другарски надъхан на Москва, бе отхвърлен от поста си посредством огромни митинги през 2014 година, Русия анексира Кримския полуостров и оказа помощ за разпалването на сепаратистка протест на изток. В резултат на траялите повече от пет години боеве починаха над 13 000 и бе опустошена индустриалната вътрешност на страната. Съединените щати и Европейски Съюз реагираха, като постановиха на Русия с голям брой наказания, които попречиха търговията на Москва с Европейски Съюз.
Европейските народи също дават на Украйна забележителна помощ, само че Украйна се притеснява, че тяхната поддръжка също се изплъзва. Някои страни от Европейски Съюз настояха за анулация на глобите против Москва, а неотдавна френският президент Еманюел Макрон прикани за по-тесни връзки с Русия.
Украинския народен представител Ирина Геращенко съобщи, че това може да спомага за напън върху Украйна да се съгласи на договорка при съветските условия.
" Американската военна помощ укрепи позицията на Запада ", сподели Карасев. „ Всякакви подозрения, прекъсване или закъснение ще доведат до срив на западната коалиция и ще разрешат на Париж и Берлин да играят своята игра и да сключат договорка с Русия. След като ролята на Съединени американски щати в Европа отслабва, въздействието на Русия неизбежно нараства - това е историческо махало, което Тръмп към този момент е пуснал в придвижване. "

Превод и редакция: Юлиян Марков

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР