Вашето куче е специално! То е най-верният спътник и приятел,

...
Вашето куче е специално! То е най-верният спътник и приятел,
Коментари Харесай

Заболявания при бордър коли

Вашето куче е особено! То е най-верният сателит и другар, както и източник на безусловна обич. Ако сте избрали Бордър Коли за Ваш приятел, евентуално знаете, че тази порода се характеризира със мощна интензивност, доста висока просветеност, зоркост, любознание и още доста позитивни черти.

Това куче е отличен надзирател и обича да се оправя с разнообразни задания, по тази причина е уместно за работа – в помощ на хора с увреждания, търсене и избавяне на изчезнали хора, полицейска/военна работа (намиране на незаконни и рискови субстанции, предмети, оръжия).

Бордър коли има потребност от физическа интензивност, умствена стимулация, подобаваща диета и внимание, с цел да се усеща добре и да бъде крепко. Ето какво друго може да повлияе на неговото положение.

Ето и честите болести при бордър коли:

1. Зъбни болести – водят до загуба на зъбите. Мийте постоянно зъбите на кучето, с цел да ги избегнете това заболяване на бордър колито.

2. Инфекции – парво, бяс, кучешка чума – предотвратете ги посредством имунизация.

3. Затлъстяване при кучето – това може да бъде сериозен здравословен проблем. Причинява ставни, метаболитни и храносмилателни проблеми, болки и сърдечни болести. Не позволявайте тежестта на кучето да надвиши здравословната норма, като си служите с диети, основани особено от Вашия ветеринар, и доста извършения.

4. Паразити – вътрешни и външни, предотвратете ги посредством постоянно обезпаразитяване на кучето.

5. Кучешка дисплазия на тазобедрената става – погрешно образуване на тези стави, предизвиква артрит. Характеризира се с куцане и затруднено придвижване (особено изправяне от легнало положение).

6. Дисекасен остеохондрит - когато кученцата се оставят да порастват прекомерно бързо, хрущялът в ставите им може да не се прикрепи вярно към костта. Не ги прехранвайте и не допълвайте диетата с прекомерно количество калций. Давайте на дребните Бордър Коли храна за кученца от едри породи, а не за възрастни такива или различен тип несъответствуваща храна. Претегляйте малчуганите на всеки 3-4 седмици.

 Бордър коли

7. Епилепсия при кучето.

8. Проблеми с щитовидната жлеза – хипотиреоидизъм - тялото не създава задоволително хормони на тази жлеза. Признаците могат да включват суха кожа, загуба на четина, сензитивност към кожни болести, наддаване на тегло, боязън, експанзия или други промени в държанието.

9. Тревожност на кучето при разлъка (когато кучето остане единствено вкъщи).

10. Рак – посредством периодически диагностични проби, това може да се открие от рано и да се оперира/лекува посредством химиотерапия.

11. Мултилекарствена устойчивост - генетичен недостатък в ген, наименуван MDR1. Ако Вашето Бордър Коли има тази разновидност, това може да повлияе на обработката му на доста медикаменти, (при лекуване на паразити, диария и даже рак). Има проби за разкриване на тази разновидност и е значимо да се създадат още когато кученцето е малко, с цел да се има поради по-нататък.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР