ВАС върна дело за дискриминация в Старозагорския окръжен съд и

...
ВАС върна дело за дискриминация в Старозагорския окръжен съд и
Коментари Харесай

Многодетна майка осъди ресторант в Стара Загора, който я прецака с такса „Дете“

Върховен административен съд върна дело за дискриминация в Старозагорския областен съд и му разпореди да се произнесе още веднъж, откакто там към този момент един път отхвърлили тъжба на майка против заведение, което желало надценка за играещи деца, написа " Монитор ".

След траяли близо 30 месеца митарства по правосъдните инстанции майка на 3 малолетни деца от Стара Загора съумя да потвърди, че е станала жертва на дискриминационно отношение в заведение, в чието меню била записано, че дължи 50-процентна надценка на сметката, в случай че рожбите й се заиграят сред масите.

В обществените мрежи Живка Александрова написа: „ Делото против едно старозагорско заведение, което преди 2,5 години си разреши да заплашва с такса „ Дете " е решено от Върховен административен съд, в интерес на всички деца и родителите им. Това решение персонално за мен, освен като жалбоподател, само че и като родител, е глътка въздух и лъч вяра, че въпреки всичко в правосъдната ни система има мислещи и съзнателно работещи хора “.

Александрова напомня, че Комисията за отбрана от дискриминация и Старозагорският административен съд не са открили дискриминация в съответния проблем, само че състав на Върховния административен съд с ръководител Здравка Шуменска в свое съвещание от 26 февруари т.г.е заел радикално противоположна позиция. Върховните съдии анулират предходните решения и връщат делото назад в Града на липите за ново изговаряне, а КЗД ще би трябвало да заплати 500 лева за направените от Александрова разходи за юрист. В претекстовете за анулацията на предходните решения съдиите са записали буквално: „ Съгласно надписа, нарушаването на условието за недопускане на детска игра се глоби със сума, която е обвързана със сметката за консумация.

Това значи, че всъщност, при преценка на представител на заведението, че е позволено нарушаване (детска игра), за съответната категория гости по този метод се вкарват разнообразни, по-високи цени, в сравнение с за останалите гости на заведението, а това без подозрение ги слага в изключително неподходящо състояние спрямо последните. Това е нарушаване освен на възбраната по член 4, алинея 1 от Закона за туризма за даване на туристически услуги в туристически обекти на цени в друг размер, само че и по-неблагоприятно отнасяне на основата на признака „ фамилно състояние “, представляващо демонстрация на директна дискриминация по смисъла на член 4, алинея 2 от Закона за отбрана от дискриминация “.

Репортерска инспекция в заведението откри, че скандалният надпис към този момент го няма в менюто.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР