ВАС отхвърли жалбите на „Еврофутбол“ и „Национална лотария“Върховният административен съд

...
ВАС отхвърли жалбите на „Еврофутбол“ и „Национална лотария“Върховният административен съд
Коментари Харесай

„Еврофутбол“ и „Национална лотария“ остават без лиценз

ВАС отхвърли жалбите на „ Еврофутбол “ и „ Национална лотария

Върховният административен съд (ВАС) дефинитивно отхвърли жалбите на „ Еврофутбол “ и „ Национална
лотария “ срещу решения на Държавната комисия по хазарта (ДКХ) за използване на насилствена административна мярка – дефинитивно лишаване на притежаваните лицензи, оповестиха от съда. Решенията на три правосъдни състава от Върховен административен съд по въпросите са дефинитивни, съобщи Българска телеграфна агенция.

Според съда в избраните от ДХК периоди двете сдружения не са подхванали дейности за погасяване или застраховане на откритите от Национална агенция за приходите просрочени обществени вземания - за „ Еврофутбол “ в размер на общо 328 882 670,98 лв. (главница – 261 164 891,87 лв. и рента – 69 304 242,84 лева) и за „ Национална
лотария “ – по два акта за определяне на обществени държавни вземания на обща стойност 14 945 470,83 лева главница и 4 015 495,73 лева рента.

От доказателствата по делата е открито, че ДКХ е приложила насилствени административни ограничения – краткотрайно лишаване на лиценза за период от три месеца, като е разпоредено в същия период да се подхващат дейности по преустановяването на позволените нарушавания, т.е. за погасяване или застраховане на просрочените обществени вземания към ДКХ. Това обаче не е сторено в законоустановения период, показват висшите съдии.

Неизпълнението на условието за погасяване или застраховане на отговорностите е и съображение за краткотрайно лишаване на лицензите на сдруженията, допълват от Върховен административен съд.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР