Вървят към всичко - от кафе, през ликьор до някой

...
Вървят към всичко - от кафе, през ликьор до някой
Коментари Харесай

Скалички с портокалови корички

Вървят към всичко - от кафе, през ликьор до някой чудноват коктейл и се подготвят толкоз елементарно, че идете ще ги направи

Необходими Продукти

● бисквити - 250 г
● ядки - 100 г смлени
● масло - 125 г
● шоколад - 100 г (може да се размени с какао)
● мляко - няколко лъжички топло (или сметана)
● ликьор - 2 с.л.
● портокалова кора - 2 с.л. настъргана
● портокалов сок - 2 с.л.
● пудра захар - на усет

За глазурата


● шоколад - 100 г
● сметана - 100 мл

Начин на подготвяне

Не знам за Вас, само че на мен този елементарен на външен тип и обикновен за някои десерт ми е обичан... Толкова, че даже в този момент, пишейки рецептата, устата ми се цялостни със слюнка.

Другото хубаво е, че можете да ползвате каквито имате артикули или да оползотворите някои останали от предходен сладкиш. Да извършите скаличките с разнообразни усети - със сладко от череши, да вземем за пример. Стават невероятни. Експериментирайте!

За изработката на тестото смесваме смлените в чопър бисквити и ядки с мекото масло и разтопения шоколад. Добавете захар на усет, настърганата портокалова кора и несъмнено, лъжица-две обичан алкохол. Обичам да употребявам вишнoвка, защото е доста ароматна и придава доста забавен усет.

Замесваме си хубаво, меко, само че не лепнещо тесто, от което елементарно оформяме скаличките на ръка. Нареждаме в поднос и пъхаме в хладилника да се стегнат за към половин час.

Готовите скалички заливаме с шоколадов ганаш, подготвен от сметаната и шоколад. За задачата загряваме на котлона сметаната. Махаме от огъня и прибавяме начупения шоколад, разбъркваме, до момента в който получим хубава хомогенна шоколадова примес.

Изстискваме малко портокалов сок и слагаме 1-2 с.л. Заливаме скаличките и прибираме още веднъж в хладилника, с цел да стегне ганаша.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР