Вървим по тясна павирана уличка в столичния квартал Лозенец“. Точно

...
Вървим по тясна павирана уличка в столичния квартал Лозенец“. Точно
Коментари Харесай

Да спечелиш вниманието на Vogue: Две българки, влюбени в поезията и керамиката

Вървим по тясна павирана уличка в столичния квартал „ Лозенец “. Точно по средата, сгушено сред дърветата и красивите лалета, откриваме ателието и магазин Pottery and Poetry. На входа ни посреща Мария Балева с ароматно кафе, сервирано в керамична чаша, ръчно направена от нея.

Ароматът на глина, бои и слънчевите лъчи, които проникват през огромните френски прозорци на ателието, мигновено ни придвижват в един по-красив и магичен свят – изпълнен с керамика и лирика.

В ателието виждаме по какъв метод керамиката може да въодушевява поети и противоположното. Двете изкуства намират общото в другарството измежду Зори Генова, която заменя юридическите текстове с художествени, и архитектката Мария Балева от студио FUNKT, която балансира сред проектирането и глинените творби.

Всичко стартира като занимание. Купих си глина, с цел да работя у дома с нея. Зори ме подтикна да се захвана професионално. Чувството след първата продажба беше доста необичайно. В един миг творбите стават не толкоз персонални. Но пък това е хубаво, тъй като те подтиква да правиш нови работи “, споделя Мария пред Economic.bg.

Зори и Мария основават марката Pottery and Poetry преди три години – първо с Instagram профил, където стиховете и красивите снимки на керамика въодушевяват хиляди хора. А през 2022 година отвори порти и магазинът с тяхното ателие.
Ателието
В преддверието е самият магазин, в който всеки може да прегледа красивите творби. Вътрешната част, където са масите, пещите, полиците и към момента неготовите глинени чаши и купи, е ярко и доста уютно.

За направата на един съд са нужни към 10 дни. Първо би трябвало глината да изсъхне добре, по-късно се пече, следва ретуш, желиране и гланциране.



Снимка: Авторът

Има нещо ужасно магическо в това по какъв начин от една топка, която нищо не съставлява, ти създаваш корав предмет, който може да използваш. Това в действителност е магията на керамиката, че от безусловно едно парче земя успяваш да създадеш предмет “, споделя Мария.

Екипът сега се състои от пет души, а напълно скоро ще се причисли и шести член.

В ателието срещаме Наталия Желязкова и Златка Вачева, които също са в екипа и неуморно ваят глинени произведения. В момента приготвят поръчка за няколко интернационалните клиенти и двама българи. Никоя от дамите не е професионален керамик, само че общото сред тях е любовта към глината и хубостите, които съумяват да сътворят с ръцете си.



Наталия Желязкова

През миналата 2022 година керамичните произведения съумяха да влязат в известния магазин Liberty в Лондон. Първата им интернационална поръчка е от шарени плата за магазин в Катар, следват Германия, Франция и дори Япония. Българските творби съумяха да впечатлят и английския Vogue, който ги включи в новия си майски брой.

Сами ни откриха. Всичко се случи доста органично. Това значи, че всичко, което вършим, в действителност е положително “, споделя Мария.

Двете със Зори работят в естетика, не си пречат една на друга, а в противен случай – въодушевяват се взаимно.
Поглед напред
Плановете на Мария са за уголемение на ателието, където работата да се разпредели сред няколко дребни екипа. Всеки от тях да има отговорник и да работи по разнообразни поръчки.

Работата доста се усили, а в действителност около керамиката има доста други неща – пакетиране, снимане, маркетинг, поддръжка на уеб страницата “.

Идеите и концепциите за другите сетове, които създават Pottery and Poetry, се раждат по време на диалозите с техните клиенти. Органичните форми, които заемат изделията, пък ловко съчетават свободния дух и творчеството на всички дами, работещи в ателието.



Снимка: Авторът
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР