Варшава заплаши Европейския съюз с прекратяване на вноските в европейския

...
Варшава заплаши Европейския съюз с прекратяване на вноските в европейския
Коментари Харесай

Полша прави първа крачка към разпадане на ЕС

Варшава заплаши Европейския съюз с преустановяване на вноските в европейския бюджет. Това значи, че Полша е направила първата крачка към отдръпването от Европейски Съюз. Самите полски политици отхвърлят желанието да изоставен Съюза, само че дейностите им демонстрират друго. И решението на този спор значително зависи от новия немски канцлер Олаф Шолц.

Канцлерите на Федерална Република Германия имат самобитна традиция, съгласно която първите им държавни визити се правят в следния ред: Париж (западната съседка), Брюксел (столицата на Европейския съюз) и Варшава (източната съседка). Новият началник на немското държавно управление Олаф Шолц стартира обиколката безусловно ден след встъпването си в служба, макар че за последната му спирка - в Полша - имаше съображения от двете страни на границата, че е по-добре това посещаване към този момент да се отсрочи, сред двете съседки са се развили прекомерно сложни връзки.

Концептуалният спор с Варшава е завещание, оставено на Шолц след Ангела Меркел. По-точно би било да се каже, че това не е толкоз спор сред Полша и Германия, колкото сред Полша и Европейски Съюз, само че в самата Полша са уверени, че Берлин стои зад най-досадните решения на Брюксел. Поне това е присъдата на министъра на правораздаването и по едно и също време с това основен прокурор на Полша Збигнев Зьобро, основен персонаж в сегашния спор.

Зьобро е един от най-видните, известни и скандални политици в ръководещата партия „ Право и правдивост “. Католически свещеник и коренен реакционер, той е в спор с Брюксел по разнообразни обществени въпроси, от правата на ЛГБТ до правото за аборт. И точно Зьобро беше създателят и главен лобист на правосъдната промяна, която докара до кипенето на така и така комплицираните полско-европейски връзки.
Историята в резюме. Брюксел счита, че основаването на дисциплинарна камара в Полша, която ще може да отстранява съдии от работа на всички равнища, е посягане върху самостоятелност на правосъдната власт. А във Варшава, в противен случай, са твърдо уверени, че точно Европейският съюз си разрешава непозволена интервенция в суверенните каузи на Полша. Полският министър председател Матеуш Моравецки съпостави обстановката с „ диалог с револвер в слепоочието “.

В момента обстановката е патова. Съдът на Европейския съюз присъди санкция, която Варшава би трябвало да заплаща досега, в който не ликвидира дисциплинарната камара - по милион евро дневно. Но полският парламентарен съд разрешава на управляващите да пренебрегват решенията на Европейския съд, наблягайки примата на полското законодателство пред европейското.

За събиране на санкция не е належащо утвърждението на поляците - тя може да се приспадне от тези дотации за равнене на стандарта на живот и развиване на предпочитаните планове (като „ зелената сила “), които Брюксел изпраща на Полша. Главният прокурор Зьобро обаче дава обещание да стигне до дъно и да сложи въпроса по най-неприятния за Европейския съюз метод - до прекъсване на заплащанията от Варшава към общия бюджет на Европейски Съюз. Според него Европейският съюз „ нелегално “ отхвърля на Полша средства от „ общия бюджет, за който тя също способства “.

„ Полша би трябвало да наложи несъгласие на решения на Европейски Съюз, които изискват единомислещо утвърждение в отговор на изнудването на Европейски Съюз. Полша също би трябвало да преразгледа своите задължения към Европейски Съюз във връзка с енергийните и климатичните политики, които водят до внезапно повишаване на цените на електрическата енергия “, споделя Зьобро.

Тази опасност е значима, тъй като беше планувана като част от сюжета за излизане на Варшава от Европейски Съюз. И осъществяването на този сюжет, с помощта на напъните на Зьобро, в този момент има риск да се форсира.

Системата от междубюджетни траншове в Европейския съюз е неясно сходна на разпределението на данъчните доходи в Руската федерация. Всички страни членки вършат вноски в централната касичка „ съгласно опциите “ и по-късно получават назад „ съгласно потребностите “. По-богатите извършват функционалността на донори, по-бедните са получатели.

Полша е главен адресат, на който му следва да стане донор. От политическа позиция тази консервативна страна се възприема в Брюксел като „ болното дете на Европа “, само че от икономическа позиция поляците са отличници, които по-грамотно от останалите са се разпоредили с финансовото подкрепяне на центъра, радикално са обновили инфраструктура си и имат постоянен стопански напредък от 5% годишно при 1-2% в развитите страни.

Това значи, че скоро Варшава ще стартира да заплаща повече, в сравнение с да получава назад. Още повече, че този ден наближи внезапно след излизането от Европейски Съюз на огромен донор в лицето на Англия. За тези поляци, които са по-алчни, това единствено по себе си слага под въпрос рационалността на по-нататъшния престой в „ единното европейско семейство “.

Самият министър председател изрично отхвърля разновидността, съгласно който Полша може публично да напусне Европейски Съюз след Англия. Но неговият директен зависещ докара спора до онази логичност на развиване, когато „ страшните приказки “ стартират да се трансформира в действителност. Или Варшава, макар безапелационното си отвращение да го направи, ще одобри санкцията и ще получава с 365 милиона евро по-малко годишно, или ще последва „ програмата на Зьобро “ и ще спре заплащанията, което е мъчно да се пояснява по различен метод с изключение на като първа стъпка към излизане. Ако се реализира и втората част от опасността - с налагане на несъгласие върху всички решения на Европейския съюз, които би трябвало да се вземат групово, отдръпването на Варшава даже ще се схване с облекчение.

Полските медии считат, че възможностите Моравецки и компания да се спогодят с еврокомисарите и да разрешат спора са минимални - всичко е отишло прекомерно надалеч. Всички очаквания в този смисъл са предоставени на Шолц като медиатор, само че казусът с Шолц е, че той не е Меркел.

Посещението на новия канцлер в трите столици разкри пред Европа стила на външната политика на Шолц - и европейската преса го откри за „ доста внимателен “, „ извънредно деликатен “, „ извънредно вежлив “. Шолц непроменяемо заобикаля да дава отговор на сензитивните въпроси и заобикаля острите ъгли. Партийната му кариера и самият факт, че е определен за канцлер обаче не приказват в интерес на това, че е „ мек и бухнал “ политик. И в този момент може би просто оглежда врага, събира информация и си сформира мнение преди да стартира да работи бързо и твърдо.

В спора с Полша Брюксел (и, както считат поляците, Берлин, който стои зад него) към този момент няма други разновидности за победа, с изключение на оставката на министър Зьобро в близко бъдеще. На тази основа ще може да се реши изчерпателно кой е спечелил - полските сепаратисти или вежливият немец Шолц.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР