Варненският окръжен съд уважи искането за промяна на мярката за

...
Варненският окръжен съд уважи искането за промяна на мярката за
Коментари Харесай

Пуснаха у дома Григор, поръчал убийството на диджей Теди от Варна

Варненският областен съд почете настояването за смяна на мярката за неотклонение на Григор К. от " задържане под стража “ в " домакински арест “, която да бъде следена посредством устройство за електронно наблюдаване. Той е упрекнат като подстрекател на убийството на варненския диджей Теди, осъществено през 2015 година, оповестиха от пресслужбата на съда.

За тежкото закононарушение към наказателна отговорност е притеглен и 50-годишният Константин Б., който е апетитен за физически причинител на убийството. Наказанието планувано в Наказателен кодекс за действието е " отнемане от независимост “ от 15 до 20г., пожизнен затвор или пожизнен затвор без право за подмяна.

Убийството беше осъществено на 26 февруари 2015 година Варненският диджей Теди, беше открит мъртъв край блока си с няколко прободни рани. Престъплението остана неразкрито до лятото на 2019 година, когато бяха повдигнати обвинявания на Константин Б. и Григор К. Делото беше импортирано в съда през октомври 2020 г.  

47-годишният Григор К. е с мярка за неотклонение " задържане под стража от  13.08.2019 година Именно дългия интервал на задържане беше един от причините на отбраната му да изиска изменение на мярката за неотклонение. Изтъкнато беше още, че по делото са разпитани съвсем всички очевидци и той не би могъл да извърши закононарушение, като окаже въздействие върху тях. Сключването на брак и грижата за малолетно дете, и възрастен родственик пък оборвали вероятността да се укрие.

Според държавното обвиняване, събитията не са нови, които да постановат изменение на мярката за неотклонение на Григор К. Прокуратурата смята делото за проблем с изключителна фактическа и правна трудност, което приведе като мотив срещу прекомерността на периода за задържане.

След като се съобрази със мненията на страните, Варненският областен съд реши законността на продължителното задържане. Съобразно практиката на Европейския съд за правата на индивида, дългият интервал, прекаран в ареста въздейства върху заплахата от укриване и осъществяване на закононарушение, уточни съдът. Според него фактически съвсем всички очевидци са били разпитани и заплахата Григор К. да влияе върху тях и по този метод за извърши закононарушение е отпаднала. Отделно от това, той има непрекъснат адрес, малолетно дете и цивилен брак, подписан през предходната година, заради което е отпаднала и заплахата от укриване. Поради изложените съображения, петчленният правосъден състав реши, че към сегашния миг най- съответната мярка за неотклонение по отношение на Григор К. е " домакински арест “. С нея ще бъде изпълнена задачата да се попречи на подсъдимия да се укрие, да извърши закононарушение или да осуети привеждането в осъществяване на влезнала в действие присъда.

Определението на Варненския областен съд може да бъде протестирано  пред Апелативен съд – Варна.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР