Варненският окръжен съд проведе разпоредително заседание по делото срещу 40-годишния

...
Варненският окръжен съд проведе разпоредително заседание по делото срещу 40-годишния
Коментари Харесай

Подсъдимият за убийство на приятелката си в Евксиноград, поиска съкратено съдебно следствие

Варненският областен съд организира разпоредително съвещание по делото против 40-годишния Ивайло П., обвиняем за убийството на своята другарка, осъществено при започване на тази година. Престъплението е осъществено по изключително непосилен метод за убитата, с особена свирепост и при изискванията на домашно принуждение.

Съдът конституира като цивилен ищци и частни обвинители околните на жертвата, които предявиха искове за нанесени болки и премеждия в размер на по 300 хиляди лв..

Ивайло П. и бранителят му се възползваха от правото си да изискат кратко правосъдно разследване при разглеждане на делото, като дадоха единодушие да не се организира разпит на всички очевидци и движимости лица. Така на идващото правосъдно съвещание ще бъдат призовани за чуване движимостите лица, изготвили съдебно-медицинската и химическата експертиза и един очевидец, който е бил общ другар на убитото момиче и 39-годишния мъж. Допълнително ще се явяват и очевидци, които съдът позволи за чуване, които да дадат характеристични данни за подсъдимия, както и такива, доказващи болките и страданията на роднините на жертвата. Съдържанието на всички други протоколи от разпити на очевидци и експертни изводи от досъдебното произвеждане ще бъдат прочетени и приобщени, с цел да бъдат взети поради от съда при постановяване на присъдата. След измененията в Наказателен кодекс, обаче подсъдимият няма да има понижение с 1/3 на размера на наказването „ отнемане от независимост “, нито подмяна на доживотния затвор с присъда в години.

За закононарушението, за което е упрекнат Ивайло П., законът планува най- тежкото наказване в Наказателен кодекс - „ отнемане от независимост “ от 15 до 20 години, пожизнен затвор и пожизнен затвор без подмяна.

Според прокуратурата, на неустановена дата, в интервала от 1 януари до 8 януари тази година, той съзнателно умъртвил 32-годишната Валентина В., с която живеел от към 2 години на фамилни начала. Обитавали дома на неговия татко в местността Евксиноград. Двамата употребявали опиати и постоянно посред им възниквали спорове. В доста от случаитеq словесните разногласия прераствали в прояви на принуждение по отношение на Валентина. На 21.02.2022 година, Районният съд във Варна издал заповед за отбрана, с което мъжът е бил длъжен да се въздържа от домашно принуждение по отношение на дамата и да я приближава на по-малко от 200 м. за период от 18 месеца. Заповедта била нарушавана и двамата траяли да поддържат връзки. На 1 януари тази година, дамата посетила родителите си, след което се прибрала при подсъдимия. Според обвиняването, сред тях още веднъж избухнал скандал, който по-късно прераснал в нечовечен побой. Жената умряла в резултат на нанасянето на многочислени удари със забележителна мощ, по витално значими органи на тялото, при които е изпитвала мъчителни болки и премеждия. След убийството, Ивайло изхвърлил тялото на жертвата в остаряла, неизползваема септична яма, която се намирала в двора на дома, където живеел. Замаскирал мястото с трева и бамбукови клони. Според прокуратурата, дейностите на 39-годишния Ивайло сочат на проявена изключителна гняв и озлобление. След като близо седмица родителите и приятелите на дамата не съумели да се свържат с нея, я оповестили за търсене.

Съдебното съвещание по делото е планувано за 13 декември.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР