Варненският окръжен съд призна за виновен 40-годишния Константин Й., за

...
Варненският окръжен съд призна за виновен 40-годишния Константин Й., за
Коментари Харесай

Осъдиха моторист, отнел живота на неправилно пресичащ пешеходец във Варна

Варненският областен съд призна за отговорен 40-годишния Константин Й., за това, че на 12.10.2020 година във Варна, при ръководство на мотоциклет, нарушил разпоредбите за придвижване и по несъобразителност предизвикал гибелта на пешеходец.

На посочената дата Константин Й. се движел по бул. „ Хр. Смирненски “. На кръстовището с бул. „ Сливница “, направил ляв завой и траял по булеварда. В същото време, наоколо до спирка „ Тих труд “, на разграничителната линия сред двете платна на бул. „ Сливница “ стоял мъж.

На мястото нямало обозначена пешеходна пътека и прекосяването било неразрешено. Заради честите пътни катастрофи, като краткотрайно решение, там били сложени ограничители - делинеатори, (които не са физически разделители). След като пропуснал един автомобил, мъжът решил да пресече и в този миг бил блъснат от мотоциклетиста. В резултат на нанесените контузии от удара, потърпевшият пешеходец по-късно умрял в болница.

Изготвените сложни съдебно-автотехническа и видео-техническа експертизи са открили, че преди конфликта не е имало спирачен път. Нямало е и зрителни загради, които да лимитират видимостта сред подсъдимия и пешеходеца. Мотоциклетистът се е движил с 57,89 км/час при разрешени 50 км/час. Константин Й. е разполагал с задоволително разстояние, с цел да види пресичащия мъж и ударът да бъде избегнат. Изисканата от съда информация от Община Варна сочи, че макар ремонта на намиращия се наоколо подлез, той не бил затварян за пешеходци.

Константин Й. е с чисто правосъдно минало и висше обучение.

Съдебният състав откри, че подсъдимият е отговорен за това, че не е реагирал на характера и интензитета на придвижване, с цел да бъде в положение да понижи скоростта или да спре при зародилата заплаха. Наказанието, което му беше наложено е „ отнемане от независимост “ за период от 2 години, осъществяването на което се отсрочва с установяване на четири години изпитателен период, считано от влизане на присъдата в действие. Съдът го лиши от право да ръководи моторни транспортни средства за период от четири години.

Константин Й. беше оневинен по обвиняването, да е бил разсеян и невнимателен към човек със специфични потребности, като съдът реши, че законът не е бил прибавен вярно, защото потърпевшият не е попадал в тази група.

Присъдата предстои на обжалване и митинг в 15- дневен период.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР