Варненският апелативен съд призна подсъдим за невинен по обвинение, че

...
Варненският апелативен съд призна подсъдим за невинен по обвинение, че
Коментари Харесай

Апелативният съд във Варна оправда подсъдим за опит за убийство

 Варненският апелативен съд призна обвиняем за почтен по обвиняване, че е направил опит съзнателно да умъртви различен мъж, като му нанесъл удар с нож, оповестиха от пресслужбата на институцията. Въззивната инстанция анулира присъдата на Варненския областен съд, който е признал виновността на Димитър Х., присъдил е " отнемане от независимост “ за 5 години и 50 хиляди лв. – обезщетение за неимуществени вреди в интерес на потърпевшото лице. Съдебният състав на Апелативния съд одобри, че действието е осъществено в изискванията на неизбежна защита, заради което подсъдимият би трябвало да бъде оневинен. Отменена бе и мярката му за неотклонение " парична гаранция “.

На 2 октомври 2018 г.  Димитър отишъл в игрална зала, където се намирали потърпевшият и други общи познати. Възникнал вербален спор и защитата извела участниците на открито. Пострадалият блъснал подсъдимия, който паднал на земята. След като се свестил, побягнал. Тъй като бил последван от съперника си, го пронизал с джобния си нож в сърдечната област. Полицейски екип задържал дееца, а прободеният мъж бил опериран в болница. 

Делото пред апелативния съд бе формирано след постъпили митинг на прокуратурата и тъжби на подсъдимия и частния обвинител–граждански просител.

Настоящата инстанция разпита експерт, взело участие в правенето на съдебно-медицинска експертиза пред първата инстанция, по отношение на механизма на нанасяне на удара. Съдът назначи и спомагателна съдебно-психиатрична експертиза. Вещите лица обявиха, че подсъдимият е работил в положение на нерешителност.

Представителят на Апелативната смята, че първоинстанционният съд е наложил заслужено наказване. Частният обвинител и цивилен просител обаче изиска нарастване на глобата. Защитата на Димитър Х. посочи, че той е станал обект на нахлуване от страна на потърпевшия и по тази причина се е отдръпнал от местопроизшествието. Реакцията му демонстрира, че не е имал желание да нападна.

            Присъдата, с която Апелативен съд – Варна анулира правосъдния акт на първата инстанция и оправда Димитър Х. за осъществен опит за ликвидиране, може да бъде обжалвана и протестирана пред Върховния касационен съд.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР