Варненският апелативен съд потвърди мярката за неотклонение задържане под стража“,

...
Варненският апелативен съд потвърди мярката за неотклонение задържане под стража“,
Коментари Харесай

Варненският апелативен съд остави хакер в ареста

Варненският апелативен съд удостовери мярката за неотклонение „ задържане под стража “, постановена от Разградския областен съд по отношение на обвинен за компютърни закононарушения и пране на пари. 26-годишният Халид Х. е бил арестуван в Разград на 13 май. При профилирана акция на бранш Борба за проведената престъпност са били претърсени няколко парцела, конфискувани са 7 автомобила, преносими компютри, мобилни телефони, флаш памети и над 35 хиляди лева

В дома на арестувания е открит компютър със злотворен програмен продукт - приложение за далечен достъп до други компютърни системи в прикрит режим. Установен е и файл с голям брой IP адреси, имена, електронни пощи, пароли за достъп и данни от банкови карти. Повдигнатото обвиняване е за въвеждане на компютърен вирус и компютърна стратегия, предопределена за нарушение на активността на осведомителна система, за узнаване или прекопирване на данни без позволение.

Халид Х. апелира определението на първоинстанционния съд. Той заявява желанието си да не се явява пред апелативната инстанция.

В днешното правосъдно съвещание представителят на обвиняването уточни, че разследваната незаконна активност е извънредно комплицирана и обемна. Използваната компютърна стратегия е вирус от вида „ Троянски кон “. Предстои събиране на още доказателства, които ще изяснят механизма на закононарушението и размера на породените вреди. Обвиняемият е незает, само че има първокласни коли, недвижими парцели и обилни финансови средства, напомни прокурорът. Това демонстрира, че може да се укрие и да извърши ново закононарушение.

Защитата на обвинения оспори съществуването на доказателства, които да поддържат обвиняванията. Адвокатът изясни, че не са посочени съответни дейности във връзка с компютърната стратегия, нито пострадали лица и компютърни системи. Затова обвиняването за компютърни закононарушения е прибързано повдигнато. Относно второто обвиняване отбраната посочи, че закононарушението е вторично, без да е открито предхождащото – акумулиране на активи, които да са предмет на действието „ пране на пари “.

Апелативният съд взе поради мненията на страните, изложеното в частната тъжба и събраните материали по делото, и откри жалбата за неоснователна. За разлика от отбраната, съдът смята, че може да се аргументира съпричастността на обвинения и към двете действия. В поддръжка на това са обиските в дома на Халид и разпитите на очевидци.

Съдебният състав регистрира и миналата съдимост на привлечения към отговорност. Той е осъждан за сходни закононарушения – потребление на данни от непознати банкови карти без единодушието на титулярите, посредством достъп до осведомителни системи. Това стимулира съда да одобри, че въпреки да няма заплаха да се укрие, арестуваният може да извърши ново закононарушение. Касателството към инкриминираното действие и заплахата от осъществяване на закононарушения са задоволителни предпоставки за взимане на най-тежката мярка за процесуална насила, обоснова се въззивната инстанция.

Определението, с което Варненският апелативен съд продължи престоя в ареста на Халид Х., упрекнат в компютърни закононарушения и пране на пари, е дефинитивно и не предстои на обжалване.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР