Варненският апелативен съд отново потвърди мярката за неотклонение задържане под

...
Варненският апелативен съд отново потвърди мярката за неотклонение задържане под
Коментари Харесай

Съдът във Варна за втори път потвърди ареста на обвиняем за компютърни престъпления и пране на пари

 Варненският апелативен съд още веднъж удостовери мярката за неотклонение " задържане под стража “, постановена от Разградския областен съд по отношение на обвинен за компютърни закононарушения и пране на пари, оповестиха от пресслужбата на съда.

26-годишният Халид Х. е бил арестуван в Разград на 13 май, а в началото избраната му мярка за процесуална насила беше доказана от Апелативния съд на 22 май. Пресслужбата напомня, че в дома на арестувания бил открит компютър със злотворен програмен продукт - приложение за далечен достъп до други компютърни системи в прикрит режим. Открит бил и файл с голям брой IP-адреси, имена, и-мейли, пароли за достъп и данни от банкови карти. Повдигнатото обвиняване е за въвеждане на компютърен вирус и компютърна стратегия, предопределена за нарушение на активността на осведомителна система, за узнаване или прекопирване на данни без позволение. 26-годишният мъж е осъждан за потребление на данни от непознати банкови карти без единодушието на титулярите, посредством достъп до осведомителни системи.

Халид Х. изиска от Окръжния съд в Разград по-лека мярка за неотклонение и апелира отхвърли му пред втората инстанция. Той изрази предпочитание да не се явява пред апелативната инстанция.

Според отбраната, въвеждането на компютърна стратегия, предопределена за узнаване и прекопирване на компютърни данни, не е задоволително съображение да се одобри, че е осъществено закононарушение. Няма доказателства, които обосновават догатката, че Халид е причинител.

Представителят на Апелативната прокуратура удостовери извода за съпричастността му към двете закононарушения. Предвид младата му възраст и предходното наказание за сходна незаконна активност заплахата да наруши закона не е хипотетична. От позиция на характера на обвиняването, 5-те месеца задържане не е неблагоразумен период.

Апелативният съд уточни, че събраните доказателства дават задоволително съображение прокуратурата да подозира съпричастността на Халид Х. към действията. Макар да няма заплаха той да се укрие, не е изнемощял рискът да извърши закононарушение. Той се извежда от предходното наказание, което очевидно не е имало възпиращ резултат. Съдебният състав не показа тезата на юриста за неразумност на периода на следствието. Единствено през последния месец не са осъществявани процесуално-следствени дейности, тъй като се изчаква правенето на съдебно-техническата експертиза. Забавянето е обусловено от сложността на поставените задания и ангажираността на движимостите лица в страната. Съдебният състав обаче се съобрази с настояването на отбраната да отпадне едномесечната възбрана, постановена от Разградския областен съд, за ново искане за изменение на мярката за неотклонение.

Определението, с което Апелативен съд – Варна удостовери правосъдния акт на първоинстанционния съд във връзка с обвинения в компютърни закононарушения и пране на пари Халид Х., не предстои на обжалване.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР