Варненският апелативен съд лиши от свобода за 12 години подсъдим

...
Варненският апелативен съд лиши от свобода за 12 години подсъдим
Коментари Харесай

12 г. затвор за убийство с мотика в Търговище


Варненският апелативен съд лиши от независимост за 12 години обвиняем за ликвидиране в Търговище. Горната инстанция понижи наложеното от Търговищкия областен съд наказване от 17 години, като преквалифицира действието, тъй като закононарушението не е било осъществено преднамерено, оповестяват от пресслужбата на институцията. 

С обжалвания от отбраната първоинстанционен правосъден акт Ивайло В. е бил приет за отговорен в това, че на 22 август 2020 година в Търговище преднамерено умъртвил Асен И., като му е нанесъл удар с мотика в региона на главата. Справка на Българска телеграфна агенция сподели, че съдът в Търговище се е произнесъл през февруари т.г. 

Подсъдимият и потърпевшият са участвали на сватбено празненство. След приложимост на алкохол си разменили реплики на всеослушание. Опасявайки се от ескалация на свадата, поради предишен спор сред двамата, домакините ги изгонили. Държейки нож и мотика, подсъдимият е пресрещнал пострадалия и го е заплашил с ликвидиране. Замахнал с мотиката и с дръжката ѝ нанесъл на 62-годишния мъж два удара – в дясната предраменница и по главата. Въпреки болничното лекуване, потърпевшият умрял 12 дни по-късно.

Според отбраната жалбоподателят не е имал желание да предизвиква гибел, а единствено телесна щета. Не е имал и претекстове. Представителят на Апелативната прокуратура сподели пред съда, представен от пресслужбата, че действието е резултат на невъзмутимо обсъждане и с избор на средство за реализиране на задачата.

Апелативният съд отхвърли опцията подсъдимият да е работил при неизбежна защита или нейното превишаване. Действията му са били ориентирани към отнемане от живот на потърпевшия – ясно е съзнавал, че те могат да причинят гибелта на съперника му. Въззивната инстанция обаче поправя правната подготовка на действието, тъй като не откри гибелта да е провокирана при умисъл. Фактите не водят до еднопосочен извод за авансово взето решение на Ивайло В. да умъртви Асен И. Предумисълът за ликвидиране не може да се изведе от това, че подсъдимият е носел мотика, поради типичността на това сечиво за бита в селата. Съдът откри за недоказана и основаваща се на догатки тезата на прокуратурата, че желанието за ликвидиране е зародило в по-ранен миг, че е планувано и квалифицирано. Ето за какво в тази част присъдата е незаконосъобразна и бе променена. 

Преквалифицирането на действието и използването на закона за по-леко наказуемо закононарушение изисква преразглеждане на наказването. За ликвидиране Наказателният кодекс планува от 10 до 20 година отнемане от независимост. Настоящият правосъден състав реши за утежняващи отговорността условия нанесените със забележителна мощ удари, както и неналичието на заинтригуваност към ориста на ранения и изоставянето му на улицата в безпомощно положение. В същото време обаче подсъдимият е с чисто правосъдно минало и не е персона с висока социална заплаха. Целта на закона – той да се превъзпита и поправи, може да се реализира с налагане на наказване при превес на смекчаващите условия – с отнемане от независимост за 12 години. 

Решението на Апелативен съд - Варна e влезнало в действие, откакто тъжба и митинг не са постъпили. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР