Варненският административен съд отсъди Българската народна банка да изплати обезщетение

...
Варненският административен съд отсъди Българската народна банка да изплати обезщетение
Коментари Харесай

Осъдиха БНБ за забавяне на гарантираните депозити в КТБ

Варненският административен съд отсъди Българската национална банка да изплати обезщетение от близо 5 хиляди лв. за нанесени имуществени вреди. Делото е заведено от жена, пострадала от обстановката към банкрута на КТБ.

Вредите са претърпени от ищцата в интервала от 25 юли до 06 ноември 2014 година.

Според съда тогава Българска народна банка е нарушила правото на Европейски Съюз, като не е взела решение за оповестяване неналичност на депозитите в КТБ в императивния период от пет работни дни, избран от използвана с пряк резултат наредба на Европейския парламент.

В своето решение съдът се базира на решение на Съда на Европейски Съюз от 2018 година

Решението може да бъде обжалвано пред Върховен административен съд в 14-дневен период.

Както е известно през юли 2014 година Българска народна банка разгласи КТБ в несъстоятелност и прекрати опцията за парични преводи, само че лиши лиценза на банката и стартира изплащането на обезпечените депозити едвам на 6 ноември същата година. По този метод депозантите в КТБ нямаха достъп до обезпечените си спестявания до 196 000 лева в продължение на няколко месеца.  Основната  причина за това решение бе неналичието на задоволително средства във Фонда за гарантиране на депозитите в банките, които трябваше да бъдат допълнени с облигационен заем от страна на Министерството на финансите.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР