Варненски земеделски производители страдат от липса на работна ръка и

...
Варненски земеделски производители страдат от липса на работна ръка и
Коментари Харесай

Няма работна ръка и срещу висок надник, оплакаха се варненски земеделци

Варненски аграрни производители страдат от липса на работна ръка и подбиване на цените на стоката им от вносни артикули. Това стана ясно на съвещание на Областния съвещателен съвет по плодове и зеленчуци, хазаин на което бе ОИЦ-Варна.

Тазгодишната продукция на десертно грозде е с положително качество, само че има компликации с реализацията на пазара. Цената на тържищата на вносното от Гърция да вземем за пример е 1,30 лева за кг, до момента в който същото качество при нас е със себестойност 1,80 лева, показа производител от Аксаково. Проблеми има и при намиране на служащи, което постанова да се търсят искащи от други варненски общини, въпреки че надникът е 50 лв., добави той.

Освен от прилежащи обитаеми места, работна ръка се внася и от Украйна. Минималното възнаграждение на наетите е 800 лв., в допълнение им се обезпечават квартира и храна, описаха локални производители. Проблем пред тях е и нормативната уредба, съгласно която обезщетения се поставят единствено при 100 % загуба на добива при градушка и пожар.

Предварителното обмисляне на производството е изключително потребно при реализацията на продукцията, защото договарянето с огромните прекупвачи води до по-голяма сигурност за земеделските стопани, стана ясно на срещата. Присъстващите предложиха основаването на сдружения от производители, които да сплотяват и пазят ползите им. Така те по-лесно биха пробивали на пазари в изискванията на все по-свито ползване. Проучването на опита в тази сфера в непознати страни също бе измежду обсъжданите тематики. Като образец за добра процедура бяха дадени кооперативите в Гърция, в които земеделците всеобщо се включват.

На съвещанието бяха показани и настоящи благоприятни условия за европейско финансиране за фермерите. Шанс за тях е отворената сега мярка 16.1. „ Подкрепа за съставяне и действие на оперативни групи в границите на ЕПИ “ от Програмата за развиване на селските региони 2014-2020г. Земеделските производители могат да получат информация за кандидатстване, както и насоки за основаване на профил в осведомителната система ИСУН 2020, посредством която се подават планови оферти, изясни шефът на Областния информативен център-Варна Виктория Николова.

Областният съвещателен съвет по плодове и зеленчуци е основан през юни тази година и действа към Областна дирекция „ Земеделие “-Варна. Целта му е да събира и обобщава мненията, проблемите и предложенията за решение на земеделските производители.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР