Varna24.bg "Забавянето в изграждането на нов рибарски мостик остави Рибарския

...
Varna24.bg "Забавянето в изграждането на нов рибарски мостик остави Рибарския
Коментари Харесай

Липсата на мостик остави Рибарския плаж без пясък

Varna24.bg "Забавянето в построяването на нов риболовен мостик остави Рибарския плаж без пясък. Новата структура би играла ролята на защитно оборудване. " Това разяснява за Varna24.bg Андрей Василев, търговски представител на концесионерите на варненския плаж.
"Проектът за новия мост е подготвен, само че Общината трябваше да кандидатства за финансиране по програмата Рибарство и аквакултури, както за моста на Карантината ", счита Василев.

И добавя: "От голямо знаение е този мостик да бъде построен, тъй като дамбата е в окаяно положение и страната би трябвало да се намеси. С построяването на новото оборудване ще се образува джоб, който ще пази пясъка от североизточните течения. Там ще бъде построена зона за отдих и прелестен ресторант в средиземноморски жанр. Защо се бавят нещата обаче към момента не ясно. " 
Ако бъде открито финансиране, Варна ще има своя нов сантиментален мостик на Рибарския плаж през лятото на 2018 година Това сподели предходната година за Varna24.bg основният проектант на Община Варна Виктор Бузев.
"През 2016 година Община Варна задели средства, с които бяха проектирани две уреди - едното е рибарското пристанище на Карантината, другото е рибарския мостик.
Отпуснаха се средства за планове в техническа фаза, с цел да може да стане ясно на каква стойност ще бъде самото осъществяване. Проектите са входирани в Министерство на превоза за координиране и продължение на процедурата по издаване позволение за градеж. След това ще се кандидатства по програмата "Рибарство и аквакултури " за финансиране и създаване на оборудването ", изясни арх. Бузев.

Според него концепцията на това оборудване е с изключение на да се възвърне съществуващия остарял мостик, който се срути преди години, с изключение на да бъде атракция за жителите, то да прави работа и за самия плаж.

"Циркулацията на водата сред риболовен плаж и първа буна като цяло компрометира плажната линии, през зимните месеци пясъка изчезва, за благополучие през лятото се появява. Идеята на оборудването е да бъде вид буна, компактно оборудване, което ще може да задържа пясъка. Самото оборудване продължава в структура, която е с колони и самият мостик е върху тях. Накрая оборудването ще приключва с площадка. Това ще е място, на което да може да се организира събитие, било то камерен концерт или спектакъл, събитие, обвързвано с някакво честване...Идеята е това да не е единствено място, където да вървим да си вършим селфита, а там да кипи и културен живот. Възможно е да има кафе и вода, само че никога заведение, по-вероятно е да бъдат сложени вендинг машини ", изясни арх. Бузев.

Той напомни, че беше направено геоложко изследване на морското дъно, защото структурата, към която проектантите са се насочили ще бъде с набиване на бетонови пилони.

"Все още нямаме подготвеност с това какъв брой ще коства построяването, създали сме питане до няколко компании. Въз основа на плана сега се създава т.нар. количествена сметка. Предстои образуването на бюджета за оборудването. Вариантите са три: финансиране от бюджета на общината, кандидатстване по европрограми, като съществува и разбъркан вид. След това ще има процедури по желание на реализатор, тъй че нещата се обрисуват след дейния летен сезон и има късмет за лятото на 2018 година това да се случи, в случай че се намерят средства, несъмнено ", добави арх. Бузев.

Той изясни, че новият естакаден мостик на Рибарския плаж ще се простира на 169 метра във вътрешността в морето, а диаметъра на кръглия неестествен остров във вътрешността ще е с диаметър 34 метра и повърхност от към 585 кв. м.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР