Varna24.bg.Варненци, които преди това масово тръгваха за работа от крайните

...
Varna24.bg.Варненци, които преди това масово тръгваха за работа от крайните
Коментари Харесай

Синята зона разтовари трафика във Варна

Varna24.bg .

Варненци, които преди този момент всеобщо тръгваха за работа от крайните квартали към центъра на града с колите си, в този момент употребяват градския превоз, с цел да спестят средства и нерви при паркирането на возилата си в централните улички. 

Стотици коли остават закотвени на паркингите пред блоковете в кварталите, а в това време уличките, попаднали в обсега на " синята зона " от 13 август са разтоварени и доста от разчертаните места за платено паркиране и престой са празни. 

Повод доста от жителите на морската столица да предпочетат към този момент да пътуват с градския превоз е и фактът, че паркирането в " синята зона " е освен платено, само че и с предел от три часа. След това автомобилът би трябвало 30 минути да обикаля незнайно къде, до момента в който лидерът му избере ново паркомясто. За всеки работещ човек това основава обилни усложнения. 

За тези, които въпреки всичко ще решат да употребяват автомобилът си за предвижване до центъра на Варна, където са в действие новите правила на " синята зона ", припомняме, че три са методите за заплащане за почасово паркиране в центъра в синята зона - посредством мобилно приложение, с SMS или в брой. Мобилното приложение " Виртуален паркинг метър “ може да бъде изтеглено от уеб страницата на общинското сдружение www.varnaparking.bg. След регистрация се зарежда виртуален портфейл, който трансферира към страницата на epay.bg, посредством която се вкарва акаунт на клиента или елементи по банкова карта. Операцията е еднократна и методът на заплащане се запаметява автоматизирано. Единствено мобилното приложение дава опция да се заплати и половинчасов престой на цена 50 стотинки. Също по този начин могат да бъдат запаметени номерата на разнообразни коли за по-бърз достъп.

Друг метод за възнаграждение е изпращането на известие. Клиентите на българските мобилни оператори изпращат SMS на номер 1352 с текст номера на автомобила. Съдържанието на SMS-а би трябвало да възпроизвежда безусловно табелата с регистрационния номер на съответното пътно транспортно средство. Системата приема изписване на кирилица и латиница с оптимално възможни 10 признака. Таксуването на паркиране с SMS е за един час. Цената за едно известие е 1 лев плюс цената на SMS-а към мобилния оператор. Успешно възнаграждение се смята за осъществено, когато клиентът получи назад потвърдително известие. При тези два метода на заплащане 5 минути преди приключване на периода на платеното паркиране системата изпраща предупредително известие. Третият метод за възнаграждение е в брой и се прави в търговски обекти, които са маркирани със специфичен стикер към мястото за паркиране. На стикера е изписано на български и британски език " Тук можете да платите краткотрайно паркиране в синя зона “. Цената е също 1 лева на час. Паркирането е позволено до 3 часа, като при постигане на оптималния период системата стопира да приема и таксува опити за следващи заплащания и клиентът би трябвало да реалокира своя автомобил отвън обсега на зоната. Нов 3-часов престой може да стартира, откакто изминат 30 минути от приключването на предходния.

Работното време на синята зона е от 9 до 19 часа в делнични дни и няма да важи за почивните и празничните дни, когато ще може да се паркира свободно.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР