Varna24.bg Огромна бананова палма впечатлява варненци и гостите на града.

...
Varna24.bg Огромна бананова палма впечатлява варненци и гостите на града.
Коментари Харесай

Огромна бананова палма расте по централна уличка във Варна

 Varna24.bg Огромна бананова палма впечатлява варненци и гостите на града. Тя пораства на тиха дребна централна уличка зад Кукления театър във Варна, видя кореспондент на Varna24.bg .

Палмата е от типа " Муса " и е посадена от стопаните на близкото заведение, които са трансформирали в зелен оазис двора му. 

Видът е прочут в целия свят като най-студоустойчивия банан. За разлика от останалите банани, листата му устоят на мраз и се повреждат при температури под -2°С, а стъблата се повреждат при -7 до -8°С.

В тропическите страни този тип може да доближи 6 м. височина, като образува дребни, неядливи плодове. При нашите климатични условия надземната част измръзва щом температурите паднат под нулата, а през пролетта избива още веднъж. Въпреки това и без специфични грижи, даже и в Северна България (на 400 м. н. в.) до есента може да доближи 3 м. А в случай че се положат някои доста елементарни и не доста трудоемки грижи, в Южна България и изключително по Черноморието би могъл даже да надвиши 4,5 м. 

Това, което прави този банан неповторим спрямо другите не е толкоз устойчивостта на корените му на ниски температури, а в способността им да устоят 5-6 месеца неподвижен без да загинат.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР