Varna24.bg Бивши и настоящи студенти отВВУ Никола Йонков Вапцаров:виж ощеНамерете

...
Varna24.bg Бивши и настоящи студенти отВВУ Никола Йонков Вапцаров:виж ощеНамерете
Коментари Харесай

Варна може да има уникален учебен кораб, построен с пари от морския бизнес

Varna24.bg Бивши и сегашни студенти от
ВВУ " Никола Йонков Вапцаров ":виж още Намерете някогашни съученици, състуденти, сътрудници и остарели другари! Регистрирайте се или влезте в профила си.Както Varna24.bg към този момент заяви, Светослав Георгиев, студент четвърти курс от Висше военноморско учебно заведение " Н.Й.Вапцаров " във Варна, е създал неповторим план за образователен транспортен съд, който съчетава в себе си най-доброто от четири други кораба.

Днес създателят на плана показа за медията ни по какъв начин се е породила концепцията за основаването на кораба, параметрите на плавателния съд и вероятните финансови способи за осъществяване на концепцията.

Ето какво разкри той за Varna24.bg :

" Проектът беше показан в Барселона, в края на предишния месец на Международната асамблея на морските университети, където беше посрещнат доста добре. Морският превоз е главен метод за транспорт на товари в международен мащаб. Това е един от най - бързо разрастващите се браншове, който има потребност от чудесно готови фрагменти. Поради тази причина подготовката на бъдещите морски експерти е от извънредно значение. Основен проблем при тяхната подготовка е практическата част от образованието или по-точно плавателната процедура, която всеки студент би трябвало да реализира.

За да бъдат избрани главните проблематични точки беше направена анкета измежду студентите във Военноморско учебно заведение, които бяха запитани за техните усещания от извършения плавателен стаж. От тях 78% от студентите, върнали се от корабоплаване означават, че не са получили задоволително поддръжка и внимание от виновните за това офицерски фрагменти, което от своя страна води до приемане на по-малко действителни познания. Студентите, които са удовлетворени като цяло от извършения стаж, само че означават, че той не е бил това, което са очаквали са общо 13%. Само 9% от интервюираните означават, че плавателната процедура е имала действителен резултат от позиция на добити познания и са получили цялостна поддръжка от екипажа на кораба.

Друг проблем, който показват обучаемите е, че според от кораба, на който си организират стажа получават на практика познания, които се отнасят единствено за съответният вид транспортен съд. Това в следствие, основава много проблеми при започването на работа като младши офицер на различен вид транспортен съд.

Също по този начин някои от интервюираните означават, че виновните офицери нямат опция, даже и да имат предпочитание, да извърнат задоволително внимание на кадетите заради техните професионални отговорности на борда на кораба.

Разглеждайки гореспоменатите проблеми при практическото образование на бъдещите морски експерти, беше решено да се задълбоча в казуса и да се предложи виждане за неговото решение. На база на информацията, която бе открита, по отношение на положителните практики за образование при другите страни се оказа, че водещите морски страни залагат на свои образователни кораби за подготовка на морските си експерти. Подобен вид кораби употребяват и страни, като: Франция, Япония, Русия, Англия и Южна Корея.

Такъв тип подготовка дава опция студентите да се образоват в практическа среда, като не прекъсват връзката със своите преподаватели. Това води до построяването на доста по-квалифицирани и готови фрагменти. Изхождайки от всичко това създадох план за образователен транспортен съд, който да дава отговор на следните критерии: Да бъде оборудван с най - актуалните симулатори за образование, да пресъздава практическите условия на най - доста видове кораби, с цел да може да приготви бъдещите експерти за изискванията и практиките на другите кораби, да съчетава в себе си доктрина и процедура, да бъде многофункционален, с цел да обхване най - огромен набор на образование на разнообразни морски експерти и да бъде сигурен и да обезпечи сигурността на хората на борда при работа и образование.

В резултат на поставените критерии съумях идейно да разработя този образователен транспортен съд. При него практическото образование ще е обезпечено от обособени модули, които ще дават опция на студентите да се срещнат със системите и механизмите на главните четири вида кораби в международен мащаб. Това са контейнеровоз, автомобиловоз, танкер и бълкер, като ще има опция да се обезпечи подготовката на фрагменти и за круизните кораби. Всеки модул ще дава опция за действително практическо образование по товаро-разтоварните действия, поддръжка, запознаване и вярна употреба на характерните машини и механизми и особеностите на вида транспортен съд. Разположението на обособените модули е съобразено с предвижданото натоварване, с цел да се обезпечи устойчивостта на кораба.

В носовата му част е ситуиран танкерният модул, където градивно корабът е очакван да бъде с двойни бордове и двойно дъно, с цел да се обезпечи безвредното транспортиране на нефт и други нефтени артикули. В тази част са обезпечени всички типове помпи и уреди за вярната и безвредна работа, за пресъздаване на реалните условия на танкер. Предвиденият оптимален размер за транспорт на течни товари е 6000 м3, като те са разпределени на шест танка от по 3000 м3.

В средата на кораба са ситуирани частта за насипни товари и тази за контейнери, като те са разграничени от танковете за нефт с двойна водонепроницаема бариера. Поради другите градивни условия за сигурност по отношение на превозването на двата разнообразни типа товари ( за транспорт на контейнери - двойни бордове ; за транспорт на насипни товари - двойно дъно ), корабът и в тази част е плануван да бъде с двойни бордове и двойно дъно. Това градивно решение би дало на кораба спомагателна издръжливост и резистентност на прегъване и извъртане. В частта си за насипни товари корабът може да транспортира оптимално 8875 м3, а в модула за контейнери сред 140 - 220 контейнера. Товаро-разтоварните действия и за двете елементи са обезпечени от бордови кран.

Частта за транспортиране на коли е планувана да бъде с потенциал 200 - 300 автомобила, като те ще бъдат ситуирани на четири палуби. Товаро - разтоварната активност ще става чрез товарна хидравлична рампа в кърмовата част на кораба.

Предвидените планови размери на кораба са: дължина 205 м., широчина 30 м., прегазване 9 - 10 м. с общ потенциал от 200 души - екипаж, преподаватели и обучаем   

Предвижда се също на кораба да има една лекционни зала с общ потенциал от 100 души,  за да бъде обезпечена теоретичната подготовка на обучаемите преди да бъдат позволени до симулатори и работилници, две столови с общ потенциал 200 души за обучаемите, звездна зала за 50 души - да се обезпечи практико - теоретичната подготовка на студентите от компетентност " Корабоводене " по отношение на вярното снемане на звезди и установяване на местонахождение на кораба. Предвижда се също втори мостик - да бъдат подготвени и въведени студентите от компетентност " Корабоводене " в действителното ръководство на транспортен съд, както и радиолокационен център, симулатор с виртуална действителност - за провеждането учения свързани с сигурността на кораба, както и опция за виртуално запознаване, сглобяване и демонтиране на системи и механизми. На плавателният съд ще има две образователни работилници - да бъдат на практика подготвени и въведени в работата студентите от специалности " Корабни машини и механизми " и " Електрообзавеждане на кораба ", медицински център с потенциал 20 души, зъболекарски кабинет и операционна зала.

По отношение на стабилността, корабът е оборудван с подводни криле, а за по - добра непоклатимост със   hull vane. Това е трето крило, което се слага в кърмовата част на кораба и служи за ориентиране потока основан от гребните винтове, което води до понижаване на съпротивлението на кораба, разхода на гориво и по - добра продуктивност. Също за по- огромна маневреност корабът е предвиде да бъде  Bow trustur и Azipod system. 

Планирано е корабът да е дизел - електроход, с цел да е по - екологичен и стопански преференциален. За обезпечаване на нужното електрозахранване са планувани четири дизел генератора. Пропулсивната уредба ще бъде построена от два азипода с мощ от 20 MW (27,000 hp) всеки и един боу тръстър с мощ 5.5 MW (7,400 hp) Wärtsilä WTT-55, което би трябвало да обезпечи доста добра маневреност и оптималната скорост на кораба от 16 – 20 възела. 

Така проектираният образователен транспортен съд с всички негови симулатори и съоръжение би могъл да послужи за образование на следните специалности:

" Корабоводене ", " Корабни машини и механизми " и " Електрообза-веждане на кораба " - С теоретична и практическа подготовка съобразена с действителните условия на море.

" Мениджмънт на водният превоз ", " Експлоатация на флота и пристанищата " и " Логистика " - С теоретичната и практическа подготовка при намирането и обезпечаването на товари, съоръжение, консумативи и храна за кораба. Провеждане на стаж от университета, дружно със свои преподаватели, по отношение на агентиране и ръководство на водния превоз.

" Военна медицина " - опция за осъществяване на стаж в медицинският център на кораба. "

Относно финансирането, което ще е на стойност над 3 млн. евро, Светослав изясни:

" Според мен има два съществени метода по какъв начин да бъде сполучливо осъществен и прибавен този проект.

Първият е да се направи общо съдействие сред морски академии от Европа и света за финансиране, създаване и поддържане на интернационален образователен флот.

Вторият е да се направи общо съдействие сред водещите морски компании, които да финансират и изградят общ образователен флот, от където ще могат да построяват своите бъдещи морски кадри. "

Повече вижте във видеото!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР