Варна. С общото ръкостискане на Бойко Борисов, Доналд Туск, Реджеп

...
Варна. С общото ръкостискане на Бойко Борисов, Доналд Туск, Реджеп
Коментари Харесай

След срещата във Варна ЕС и Турция продължават диалога

Варна. С общото здрависване на Бойко Борисов, Доналд Туск, Реджеп Ердоган и Жан-Клод Юнкер завърши конференцията след срещата на върха сред Европейски Съюз и Турция, която се организира при извънредно съществени ограничения за сигурност в резиденция „ Евксиноград “ във Варна. Основна задача на срещата във Варна бе възобновяване на разговора и доверието сред водачите на Европейски Съюз и Турция, като главен фокус бе подложен върху съглашението с Турция за бежанците. Срещата, която продължи повече от два часа, провокира мощен медиен интерес освен у нас и в Европа, само че и в целия свят – повече от 120 медии от разнообразни страни отразиха срещата, а както министър председателят Бойко Борисов съобщи - „ Името на Варна го научи целия свят с днешната среща “. По думите му най-големият триумф на срещата е, че съглашението за бежанците ще продължи. Той акцентира, че с помощта на взаимоотношенията с Турция към днешна дата имаме нулев мигрантски напън, а това оказва помощ и на Европа. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер съобщи, че задължението на Европейски Съюз във връзка с бежанците в Турция ще бъде спазен и не би трябвало да има подозрение, че на югоизточната ни съседка ще бъдат изплатени контрактуваните в допълнение 3 милиарда евро. Юнкер също означи ефикасността на съглашението с Турция и уточни, че броят на бежанците, идващи от Турция към Европейския континент са намалели с 87 %. Юнкер съобщи, че Европа желае Турция да бъде същински стратегически сътрудник, по тази причина би трябвало да задълбочим това, което ни сближава и да намерим позволение за това, което ни разделя.
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи, че по време на срещата във Варна не са реализирани решения или взаимни отстъпки. По думите му в някои области има компликации в връзките с Турция, само че Европейски Съюз е подготвен да продължи разговора и съдействието. По думите му пътят към присъединението на Турция към е точно посредством разговор. Българският министър председател Бойко Борисов също съобщи, че разговорът сред Турция и Европейски Съюз би трябвало да продължи и изрази вяра до края на българското председателство на Европейски Съюз да се състои още една среща на върха ЕС-Турция. Председателят на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер сподели, че той самият е поръчител, че договарянията за присъединение на Турция към Европейски Съюз ще продължат.
Доналд Туск повтори загрижеността на Евросъюза от положението на човешките права в Турция и задържането на европейски жители в страната, както и от дейностите на турската войска в северната сирийска област Африн. Той бе безапелационен, че Евросъюзът стои зад правото на Кипър да изследва териториалните си води за природен газ. Председателят на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер прикани Анкара да премисли всеобщите арести в изискванията на изключително състояние.
От своя страна турският президент Реджеп Ердоган зави, че се надява интервалът на неприятни взаимоотношения сред Турция и Европейски Съюз да е останал в предишното. Той също застана зад концепцията разговорът с Европейски Съюз да продължи, само че означи, че макар, че е направена първата стъпка за подобряването на разговора, това не е задоволително и са нужни съответни ограничения. От Варна той прикани дружно със страните Европейски Съюз да работят дружно за обезпечаването на сигурността освен на Стария континент, само че и в Сирия, Ирак, Йемен, Палестина, Йерусалим, Афганистан и дружно да създадем постоянна и благоденстваща Европа. Ердоган сподели още, че Европейски Съюз би трябвало да направи час по-скоро стъпка към либерализирането на визовия режим за турските жители, с цел да не губят турските жители своето доверие в Съюза.
Турският президент сподели още, че битката му с терористичните организации ще продължава както в страната ни, по този начин и отвън нея. В отговор ръководителят на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер съобщи, че битката с тероризма е взаимно обвързване, което визира както Турция, по този начин и Европейски Съюз и само обединени ще успеем да се оправим с това извънредно злополучие. Той означи обаче, че битката би трябвало да се прави съгласно интернационалното право.
Премиерът Борисов съобщи, че е сложил всички въпроси пред президента Ердоган, в това число за намесата в изборите и парцелите на тракийските българи. „ Техните (на Турция) искания не са по-малко… За да не бъркаме тази лидерска среща с двустранните връзки, външните министри със съответните комисии биха могли да решат тези въпроси “, добави министър председателят.Борисов съобщи, че в региона на енергетиката има огромен прогрес, като изрази убеденост, че „ още през юли месец интерконекторът с Турция ще бъде подготвен “. Мисля, че постигнахме задачите, сподели още министър председателят.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР