Варна. Полагането на военна клетва е стара и свята воинска

...
Варна. Полагането на военна клетва е стара и свята воинска
Коментари Харесай

Флотилен адмирал Боян Медникаров, ВВМУ „Никола Й. Вапцаров”-Варна: Полагането на военна клетва е стара и свята воинска традиция, символизираща преданост, дълг и чест

Варна. Полагането на военна клетва е остаряла и свята воинска традиция, символизираща лоялност, дълг и чест, геройство и подвиг. Това сподели флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, шеф на Висше военноморско учебно заведение (ВВМУ) „ Никола Й. Вапцаров ”-Варна, по време на тържествения обред по полагане на военна клетва от курсантите от випуск 2022 за Военноморските сили и випуск 2023 за Военномедицинска академия – София, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Варна . Той означи, че в живота на всеки човек има значими, вълнуващи събития, които оставят дълбоки и трайни следи в неговото схващане и памет, а споменът за военната клетва и мигът, в който се целува бойното знаме и със спотаен мирис се произнасят свещените думи „ Заклех се “, остават незабравими.
„ Уважаеми курсанти, полагането на военна клетва е заветен завет. Вричайки се във честност на родината и на българския народ, изпълнявайки категорично заповедите на своите командири и началници, вие ще бъдете положителни жители на тази страна и ще станете почтени нейни офицери. Бъдете правилни на думите, тъй като клетвените слова би трябвало да бъдат превърнати от вас в каузи. Очакват ви неспокойни дни и нощи, наситени с динамичност и тежки тествания. От през днешния ден воинската клетва се явява главен закон във вашия живот, опирайки се на всичко позитивно, наследено от фамилията, учебното заведение и виталния път, който имате до този миг. Решението ви да свържете живота си с българските въоръжени сили ще способства извънредно доста за образуването ви като персони и за построяването на вашите характери. Скъпи курсанти, подготвящи се за Военноморските сили на Република България, през днешния ден вие ставате част от огромното семейство на Морско учебно заведение. Вашите командири и преподаватели ще ви направляват през идващите години по пътя на построяването ви като морски офицери и експерти. Традициите и престижът на нашата Алма матер се утвърждават към този момент 136 години и вие би трябвало да се гордеете, че сте ученици на най-старото висше техническо образователно заведение в България. Годините интензивен труд и знанията, получени от вашите преподаватели, ще бъдат основа за висок професионализъм и безстрашие! Следвайте личния си път решително, с високо вдигната глава, не се предавайте пред компликациите и тестванията, с които ще ви изненада животът! Вашият път на военноморски водачи и експерти би трябвало да продължи, тъй като човек се учи, до момента в който е жив и положителният офицер би трябвало да следва тази максима. Тази воинска клетва има историческо значение за въоръжените сили на Република България “, сподели в словото си флотилен адмирал Медникаров.
Той добави, че за първи път са в строя курсанти, бъдещи военни лекари, които ще придобият своето здравно обучение в Медицински университет – Варна и Военномедицинска академия, а военното си образование - в Морско учебно заведение. „ Скъпи бъдещи военни медици, благодаря ви, че приехте предизвикването да извървите един сложен, само че забавен път на военния доктор. Професия, отличаваща се с същинска любов и грижа към хората, човешка сърдечност и висок хуманизъм. Професията на военният доктор е чест и авторитет за хиляди експерти по света, за които спасяването на човешкия живот е предопределение и дълг, а патриотизмът – надълбоко осъзнато разбиране, занятие, на което грижовните ви ръце, смелото сърце и любознателният разум са сложени в услуга на хората. Превърнете специалността на военния доктор в обичана специалност, изучавайте всичко ново, лекувайте болните с възприятие за грижовност с откровено внимание към всеки, тъй като не можеш да бъдеш същински доктор без съчувствие “, добави проф. Медникаров.
Той се обърна и към присъстващите родители с апел да оказват помощ на децата си, да им дават религия и сили, с цел да изпълнят с чест условията и отговорността на военната клетва. „ Скъпи курсанти, поисквам ви безстрашие, ентусиазъм и горделивост. С думите „ Заклех се “ вие изразявате готовността си да следвате заветите на дедите ни, оставени от Аспаруховите конници, от хайдути и опълченци, от славните ни пълководци и хилядите войни, положили кости, с цел да я има България. Градете нейният утринен ден, тъй като вие сте наследници на храбър народ, построил не една страна и съхранил себе си през вековете. Бъдете правилни на думите, които изрекохте! На добър час и попътен вятър “, сподели още в словото си флотилен адмирал Боян Медникаров.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА

Още военни вести четете в профилираното издание на Фокус " Военни вести "
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР