Варна, Пловдив и София са най-търсените градове за реализация на

...
Варна, Пловдив и София са най-търсените градове за реализация на
Коментари Харесай

Варна е в топ 3 на предпочитаните градове за аутсорсинг

Варна, Пловдив и София са най-търсените градове за реализация на аутсорсинг. Развиващи дестинации са Бургас, Русе, Велико Търново и Благоевград. През 2017 година секторът е осъществил 3,6% от Брутният вътрешен продукт на страната, като задачата ни е до 2020 година това да стане 4,2 на 100. Заетите в бранша са над 40 000 души.

Това съобщи Ивайло Славов, ръководител на Българската аутсорсинг асоциация (БАА), на конференция преди началото на Петата годишна конференция на БАА, хазаин на която е Община Варна. Нa нея участваха кметът Иван Портних, Тодор Балабанов, ръководител на Общинския съвет, както и Доброслав Димитров, ръководител на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ). Конференцията събра елита на аутсорсинг промишлеността - над 150 души - водещи топ мениджъри и притежатели на компании от страната и чужбина, които разискват провокациите пред бизнеса, обменят опит и визии, чертаят тактики за развиване. По-късно БАА ще раздаде и своите годишни награди. Специален гид на събитието бе Sambot Elf - образован робот, обвързван с облак, създаден от Qihan Techlogy.

„ Варна има голям капацитет да се развива в това направление. Доказателство са откритите 600 работни места в града през предходната година в тази сфера. Важна причина са университетите и колежите, които подсигуряват високообразовани фрагменти, търсени от фирмите. Общата ни цел с бизнеса е да сътворяваме привлекателни условия за образование и реализация за младежите. Затова поддържаме развиването на аутсорсинга и IT технологиите в града и района, разяснява кметът Иван Портних.

„ Интерес към Варна имат най-вече софтуерни компании, поради фрагментите, които оферират университетите. Много е значимо просветителните стратегии да бъдат приспособени към потребностите на бизнеса, тъй като аутсорсинг промишлеността е тази, която връща младежите в България, защото им дава благоприятни условия за развиване “, сподели още Ивайло Славов.

„ IT сферата е бъдещето на България, защото през последните 10 години този бранш пораства, четири, пет от време на време шест пъти по-бързо от междинния растеж на повишаване на стопанската система на България. В София тази промишленост се развива доста динамично, по тази причина е извънредно значимо тя да бъде пренесена и в останалите районни центрове на България. Това може да стане само по този метод, когато бизнесът работи дружно с институциите, а образованието да бъде обвързвано с бизнеса “, сподели Доброслав Димитров. „ В софтуерния бизнес заетите са 23 000 души сега, задачата е в страната да има повече местоположения. В Полша, да вземем за пример, има 13 работещи центъра, а в Румъния са 9. Идеята е у нас да се развият най-малко сред 4 и 7 центъра “, добави той. /live.varna.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР